Naar de navigatie Naar de inhoud

Vermogen verdelen na scheiding: zo werkt het

Hoe verdelen we ons vermogen?

Dat is afhankelijk van het feit of u getrouwd bent in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. Hieronder leest u de verschillen.

Gemeenschap van goederen

Als u zonder huwelijkse voorwaarden trouwt, bent u automatisch gehuwd in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen, vermogen, schulden en goederen van u en uw ex-partner tot het gezamenlijk bezit behoren, zoals het bedrijf dat u oprichtte voor u trouwde, of de schulden van uw ex. Deze verzameling wordt ook wel uw boedel genoemd.

Huwelijkse voorwaarden

In huwelijkse voorwaarden legt u vast wat van wie is, en daarmee ook wat wie toebehoort bij een scheiding. Vaak spreken stellen af om alleen de bezittingen die ze tijdens het huwelijk hebben gekocht - of vermogen dat ze hebben vergaard - te verdelen. Daarnaast hebben veel echtparen een verrekenbeding.

Gezamenlijke boedel verdelen

De verdeling is in theorie vrij simpel. U bepaalt de totale waarde van de boedel die u moet verdelen, en deelt deze door twee. Vervolgens kijkt u wie welke goederen wil houden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u graag de auto en het meubilair wilt meenemen, maar dat dit samen meer waard is dan het deel waar u recht op heeft. Als er onder de streep een verschil in waarde is, kunt u dat met een geldbedrag verrekenen.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.