Naar de navigatie Naar de inhoud

Vermogen verdelen na scheiding: zo werkt het

Hoe verdelen we ons vermogen?

Dat is afhankelijk van het feit of u getrouwd bent in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. Hieronder leest u de verschillen.

Gemeenschap van goederen

Als u zonder huwelijkse voorwaarden trouwt, bent u automatisch gehuwd in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen, vermogen, schulden en goederen van u en uw ex-partner tot het gezamenlijk bezit behoren, zoals het bedrijf dat u oprichtte voor u trouwde, of de schulden van uw ex. Deze verzameling wordt ook wel uw boedel genoemd.

Huwelijkse voorwaarden

In huwelijkse voorwaarden legt u vast wat van wie is, en daarmee ook wat wie toebehoort bij een scheiding. Vaak spreken stellen af om alleen de bezittingen die ze tijdens het huwelijk hebben gekocht - of vermogen dat ze hebben vergaard - te verdelen. Daarnaast hebben veel echtparen een verrekenbeding.

Gezamenlijke boedel verdelen

De verdeling is in theorie vrij simpel. U bepaalt de totale waarde van de boedel die u moet verdelen, en deelt deze door twee. Vervolgens kijkt u wie welke goederen wil houden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u graag de auto en het meubilair wilt meenemen, maar dat dit samen meer waard is dan het deel waar u recht op heeft. Als er onder de streep een verschil in waarde is, kunt u dat met een geldbedrag verrekenen.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.