Naar de navigatie Naar de inhoud

Vermogen verdelen na scheiding: zo werkt het

Hoe verdelen we ons vermogen?

Dat is afhankelijk van het feit of u getrouwd bent in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. Hieronder leest u de verschillen.

Gemeenschap van goederen

Als u zonder huwelijkse voorwaarden trouwt, bent u automatisch gehuwd in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen, vermogen, schulden en goederen van u en uw ex-partner tot het gezamenlijk bezit behoren, zoals het bedrijf dat u oprichtte voor u trouwde, of de schulden van uw ex. Deze verzameling wordt ook wel uw boedel genoemd.

Huwelijkse voorwaarden

In huwelijkse voorwaarden legt u vast wat van wie is, en daarmee ook wat wie toebehoort bij een scheiding. Vaak spreken stellen af om alleen de bezittingen die ze tijdens het huwelijk hebben gekocht - of vermogen dat ze hebben vergaard - te verdelen. Daarnaast hebben veel echtparen een verrekenbeding.

Gezamenlijke boedel verdelen

De verdeling is in theorie vrij simpel. U bepaalt de totale waarde van de boedel die u moet verdelen, en deelt deze door twee. Vervolgens kijkt u wie welke goederen wil houden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u graag de auto en het meubilair wilt meenemen, maar dat dit samen meer waard is dan het deel waar u recht op heeft. Als er onder de streep een verschil in waarde is, kunt u dat met een geldbedrag verrekenen.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief