Naar de navigatie Naar de inhoud

Echtscheiding na schenking of erfenis

Echtscheiding na schenking of erfenis

Wat gebeurt er met mijn schenking of erfenis?

Stel, u heeft tijdens uw huwelijk een geldbedrag of erfenis van uw ouders ontvangen, wat gebeurt daar dan mee als u gaat scheiden? Beroemd is het uitsluiten van de 'koude kant'- oftewel de schoonfamilie - met een uitsluitingsclausule. Simpelweg betekent dit dat uw partner bij het einde van uw huwelijk geen aanspraak kan maken op uw schenking of erfenis. Maar wat gebeurt er als dit geld volledig is opgegaan in uw gemeenschappelijke vermogen?

Wat is er met het geld gebeurd?

Wat wij vaak zien, is dat een schenking of erfenis gebruikt wordt voor een gezamenlijke aankoop. Bijvoorbeeld een nieuwe auto of een woning.

Sinds 1 januari 2012 is het nieuwe huwelijksvermogensrecht van kracht. Als:

  • de aankoop voor minder dan de helft voldaan wordt met de schenking of erfenis; en

  • u niet anders afgesproken hebt,


wordt voor de terugbetaling van de schenking of de erfenis gekeken naar de ontwikkeling van het vermogen. Oftewel, wat is er met het geld gebeurd? Dit bepaalt waar u nog recht op heeft als u gaat scheiden. Het omgekeerde geldt ook als de aankoop voor meer dan de helft voldaan wordt met de schenking of erfenis. Alleen ontstaat er dan bij u een schuld aan de gemeenschap van goederen. De omvang van de schuld is dan weer afhankelijk van de ontwikkeling van de aankoop.

Voorbeeld

Stel, u bent getrouwd in gemeenschap van goederen en u erft € 50.000,- onder een uitsluitingsclausule. U investeert dit in een huis dat ongeveer € 200.000,- kost. De rest betalen u en uw partner samen. Als u twee jaar later gaat scheiden, is het huis nog maar € 150.000,- waard; een vermindering van 25%. Uw inbreng vanuit de erfenis is door deze investering ook voor 25% in waarde verminderd. U heeft nog recht op € 50.000,- - € 12.500,- = € 37.500,-, voordat de rest van de waarde verrekend wordt. Andersom kan ook, bijvoorbeeld als de woning in waarde toeneemt. U heeft dan door de investering van uw schenking recht op een groter deel van de winst.

Ook belangrijk: als uw ex-partner een schuld is aangegaan die in de gemeenschap valt, dan kunnen schuldeisers alleen aanspraak maken op vermogen dat u uit de gemeenschap hebt gekregen. Dus niet op uw schenking met een uitsluitingsclausule. Voor 1 januari 2012 was u met uw totale vermogen aansprakelijk voor de helft van deze schuld. Dus ook met de schenking. 

Geen uitsluitingsclausule? Dan maakt de schenking onderdeel uit van uw gezamenlijke boedel, tenzij u andere afspraken heeft gemaakt in uw huwelijkse voorwaarden.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.