Naar de navigatie Naar de inhoud

Blog: Indexatie van alimentatie

Indexatie van alimentatie: Kinder- en partneralimentatie in 2017 met 2,1 % verhoogd

Door Paul van der Ploeg, directeur Scheidingsexpert Nederland

De kinder- en partneralimentatie zijn gekoppeld aan de lonen. Als de lonen stijgen, stijgt ook de alimentatie. Dit heet indexatie. Hoe groot de stijging voor het nieuwe jaar is, stelt de overheid elk jaar in november vast. Voor 2017 is het percentage vastgesteld op 2,1 %.

 

Verplicht bij kinderalimentatie

Betaalt u kinderalimentatie aan uw ex-partner? Dan moet u deze indexatie door berekenen. Dit betekent dat u in 2017 2,1% meer moet betalen ten opzichte van 2016. In overleg met uw ex-partner mag u in plaats van deze indexatie in het convenant ook een andere vorm van automatische aanpassing vastleggen. Bijvoorbeeld een verhoging met een vast bedrag per jaar.

 

Partneralimentatie en scheidingsconvenant

Als u partneralimentatie betaalt, hoeft u de indexatie niet door te berekenen als u dat in het scheidingsconvenant heeft opgenomen. Hebben u en uw ex -partner dat niet gedaan? Dan moet u de indexatie wel toepassen.

 

Met terugwerkende kracht indexeren

Stel dat u en uw ex-partner zijn vergeten om de indexatie toe te passen. Dan kunt u dat met terugwerkende kracht nog doen. Komen jullie er samen niet uit? Via de rechter kan alleen de afgelopen 5 jaar worden gecorrigeerd.

Wilt u weten wat de indexatie voor u betekent in 2017?

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet waar uw geld blijft

Met de Grip-app meer grip op uw geld

Weet waar uw geld blijft

Met Grip weet u precies waar u uw geld aan uitgeeft. Deze app zet al uw inkomsten en uitgaven in categorieën. Handig, zo ziet u meteen wat er elke maand opgaat aan bijvoorbeeld boodschappen.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief