Naar de navigatie Naar de inhoud

Grote gevolgen wijziging kindregelingen

Vanaf 2015 nog maar 4 kindregelingen in plaats van 11

Door Margot Burger, Senior adviseur van het expertisecentrum van Scheidingsexpert Nederland

Bent u gescheiden en heeft u een kind? Vanaf 1 januari is er op financieel gebied veel veranderd. De overheid heeft nu nog maar 4 regelingen voor ouders en hun minderjarige kinderen. Vorig jaar waren er nog 11 zogenaamde kindregelingen. De belangrijkste veranderingen voor u op een rij.

Geen fiscaal voordeel kinderalimentatie meer

Betaalt u alimentatie? Vorig jaar mocht u (onder voorwaarden) een bedrag voor het levensonderhoud van uw kind aftrekken van uw inkomsten. Dit gaf een voordeel  tussen de € 30,- en € 50,- per kind per maand. Op 1 januari 2015 is  deze aftrekmogelijkheid vervallen.

Geen alleenstaande ouderkorting meer

Staat uw kind na de scheiding bij u ingeschreven? Vorig jaar had u nog recht op de alleenstaande ouderkorting. Deze korting kon oplopen tot € 2.266,-. Maar ook deze korting is op 1 januari 2015 gestopt. Hierdoor is uw netto-inkomen dit jaar  misschien een stuk lager dan in 2014.

Wel hoger kindgebonden budget

Als uw kind bij u ingeschreven is, ontvangt u van de overheid het kindgebonden budget. De overheid heeft dit budget op 1 januari 2015 verhoogd. Dit doet zij om het afschaffen van de kinderalimentatie-aftrek en de alleenstaande ouderkorting te compenseren. De verhoging is maximaal € 2.800,- per jaar. Dit extraatje heet ook wel alleenstaande ouderkop. Omdat het kindgebonden budget afhankelijk is van het inkomen van de ouder, profiteert u hier alleen van als u geen of een laag inkomen heeft.

Gevolgen voor kinderalimentatie

Deze wijzigingen van de kindregelingen kunnen grote invloed hebben op hoeveel kinderalimentatie u betaalt of ontvangt.

Voorbeeld
Stel, u heeft een bruto jaarinkomen van € 15.000,-. Uw ex-partner heeft een bruto jaarinkomen van € 80.000,-. Samen heeft u 3 kinderen, van 16, 14 en 9 jaar oud. Alle 3 wonen ze bij u. Vorig jaar betaalde uw ex een kinderalimentatie van € 315,- per maand per kind. Op basis van de nieuwe kindregelingen betaalt uw ex dit jaar € 255,- per maand per kind. Voor 3 kinderen is dit een verschil van  in totaal € 180,- per maand.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Financieel Jaaroverzicht

Uw Financieel Jaaroverzicht staat online

Het financieel jaarovericht voor uw belastingaangifte

Heeft u uw belastingaangifte nog niet gedaan? Uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 staat voor u klaar in Internet Bankieren. Handig als u de gegevens op uw belastingaangifte wilt controleren en aanvullen.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief