Naar de navigatie Naar de inhoud

Grote gevolgen wijziging kindregelingen

Vanaf 2015 nog maar 4 kindregelingen in plaats van 11

Door Margot Burger, Senior adviseur van het expertisecentrum van Scheidingsexpert Nederland

Bent u gescheiden en heeft u een kind? Vanaf 1 januari is er op financieel gebied veel veranderd. De overheid heeft nu nog maar 4 regelingen voor ouders en hun minderjarige kinderen. Vorig jaar waren er nog 11 zogenaamde kindregelingen. De belangrijkste veranderingen voor u op een rij.

Geen fiscaal voordeel kinderalimentatie meer

Betaalt u alimentatie? Vorig jaar mocht u (onder voorwaarden) een bedrag voor het levensonderhoud van uw kind aftrekken van uw inkomsten. Dit gaf een voordeel  tussen de € 30,- en € 50,- per kind per maand. Op 1 januari 2015 is  deze aftrekmogelijkheid vervallen.

Geen alleenstaande ouderkorting meer

Staat uw kind na de scheiding bij u ingeschreven? Vorig jaar had u nog recht op de alleenstaande ouderkorting. Deze korting kon oplopen tot € 2.266,-. Maar ook deze korting is op 1 januari 2015 gestopt. Hierdoor is uw netto-inkomen dit jaar  misschien een stuk lager dan in 2014.

Wel hoger kindgebonden budget

Als uw kind bij u ingeschreven is, ontvangt u van de overheid het kindgebonden budget. De overheid heeft dit budget op 1 januari 2015 verhoogd. Dit doet zij om het afschaffen van de kinderalimentatie-aftrek en de alleenstaande ouderkorting te compenseren. De verhoging is maximaal € 2.800,- per jaar. Dit extraatje heet ook wel alleenstaande ouderkop. Omdat het kindgebonden budget afhankelijk is van het inkomen van de ouder, profiteert u hier alleen van als u geen of een laag inkomen heeft.

Gevolgen voor kinderalimentatie

Deze wijzigingen van de kindregelingen kunnen grote invloed hebben op hoeveel kinderalimentatie u betaalt of ontvangt.

Voorbeeld
Stel, u heeft een bruto jaarinkomen van € 15.000,-. Uw ex-partner heeft een bruto jaarinkomen van € 80.000,-. Samen heeft u 3 kinderen, van 16, 14 en 9 jaar oud. Alle 3 wonen ze bij u. Vorig jaar betaalde uw ex een kinderalimentatie van € 315,- per maand per kind. Op basis van de nieuwe kindregelingen betaalt uw ex dit jaar € 255,- per maand per kind. Voor 3 kinderen is dit een verschil van  in totaal € 180,- per maand.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.