Naar de navigatie Naar de inhoud

Overlijden ex-partner: erfenis na scheiding

Heb ik recht op een deel van de erfenis?

Of u nog erfgenaam bent van uw ex, hangt af van het testament. Heeft uw ex u nog als erfgenaam in zijn of haar testament staan? Dan heeft u recht op de erfenis.

Testament tegen ongewenste situaties

Vergeet bij een scheiding dus nooit uw testament te bestuderen. Niet alleen voor uw ex-partner, maar ook voor uw kinderen. Met een goed testament kunt u veel ongewenste situaties voorkomen.

Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.

Geen testament na scheiding?

Als er geen testament is, zijn u en uw echtgenoot automatisch elkaars erfgenaam. Na een scheiding vervalt dit recht. U kunt dan geen aanspraak meer maken op een erfenis van uw ex. Soms is het wel zo dat u een deel ouderdomspensioen terugkrijgt als uw ex overlijdt. Uw pensioenadviseur kan u hier meer over vertellen.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Internet Bankieren is vernieuwd

Helpt u ons mee testen?

Inloggen in het vernieuwde Internet Bankieren

U wilt natuurlijk zo prettig mogelijk bankieren. Daarom verbeteren we Internet Bankieren voortdurend. We voeren deze wijzigingen pas door, nadat we deze hebben getest. En u kunt daarbij helpen. Test u mee?

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief