Naar de navigatie Naar de inhoud

Overdrachtsbelasting betalen na scheiding

Wat gebeurt er als ik ons huis overneem?

Gaat u scheiden en neemt u het huis over van uw ex? Dan moet u misschien overdrachtsbetaling betalen. Wanneer u dat moet doen en hoeveel het is, hangt af van verschillende factoren.

3 mogelijkheden

Er zijn 3 mogelijkheden als u het huis overneemt:

  1. Bent u onder huwelijkse voorwaarden gehuwd en is de woning volledig eigendom van uw ex? Als u het huis overneemt, moet u 2% overdrachtsbelasting betalen.

  2. Als de woning uw gezamenlijk bezit is, hangt het af van hoe u en uw ex-partner de woning verdelen en wie welk deel krijgt. Onder voorwaarden hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen.

  3. Bent u gehuwd in gemeenschap van goederen, dan hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen.

Leg uw afspraken goed vast

Als u met elkaar heeft afgesproken dat u de woning en de hypotheek overneemt, dan moet u dit met uw bank- of hypotheekadviseur bespreken. Geeft uw adviseur aan dat u de financiële mogelijkheden heeft om de hypotheek over te nemen? Leg dan de afspraken vast in een scheidingsconvenant. Dit kunt u bij de notaris doen. Als u dit niet goed regelt, blijft uw ex-partner meebetalen aan de hypotheekschuld.
Natuurlijk geldt dit ook als uw ex-partner het huis en de hypotheek overneemt.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.