Naar de navigatie Naar de inhoud

Overdrachtsbelasting betalen na scheiding

Wat gebeurt er als ik ons huis overneem?

Gaat u scheiden en neemt u het huis over van uw ex? Dan moet u misschien overdrachtsbetaling betalen. Wanneer u dat moet doen en hoeveel het is, hangt af van verschillende factoren.

3 mogelijkheden

Er zijn 3 mogelijkheden als u het huis overneemt:

  1. Bent u onder huwelijkse voorwaarden gehuwd en is de woning volledig eigendom van uw ex? Als u het huis overneemt, moet u 2% overdrachtsbelasting betalen.

  2. Als de woning uw gezamenlijk bezit is, hangt het af van hoe u en uw ex-partner de woning verdelen en wie welk deel krijgt. Onder voorwaarden hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen.

  3. Bent u gehuwd in gemeenschap van goederen, dan hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen.

Leg uw afspraken goed vast

Als u met elkaar heeft afgesproken dat u de woning en de hypotheek overneemt, dan moet u dit met uw bank- of hypotheekadviseur bespreken. Geeft uw adviseur aan dat u de financiële mogelijkheden heeft om de hypotheek over te nemen? Leg dan de afspraken vast in een scheidingsconvenant. Dit kunt u bij de notaris doen. Als u dit niet goed regelt, blijft uw ex-partner meebetalen aan de hypotheekschuld.
Natuurlijk geldt dit ook als uw ex-partner het huis en de hypotheek overneemt.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Internet Bankieren is vernieuwd

Helpt u ons mee testen?

Inloggen in het vernieuwde Internet Bankieren

U wilt natuurlijk zo prettig mogelijk bankieren. Daarom verbeteren we Internet Bankieren voortdurend. We voeren deze wijzigingen pas door, nadat we deze hebben getest. En u kunt daarbij helpen. Test u mee?

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief