Naar de navigatie Naar de inhoud

Huis en hypotheek

Uitgelicht

Huis en hypotheek bij een scheiding

Scheiding en hypotheek

Voor veel mensen die gaan scheiden, vormt het huis het grootste financiële probleem. Doordat de huizenmarkt verslechterde en er nieuwe hypotheekregels verschenen, werd het nog moeilijker. Welke mogelijkheden heeft u in deze woningmarkt? En waar moet u rekening mee houden?

 

Scheiden? Verlies uw spaarhypotheek-voordelen niet

Hebben u en uw partner vóór 1 januari 2013 een spaarhypotheek afgesloten? En gaat u scheiden? Dan zijn de fiscale eisen bij het verdelen of overdragen van deze hypotheek minder streng. Maar let er wel op dat u alles goed regelt.

Huis en hypotheek: de voordelen van een spaarhypotheek
 
Huis en hypotheek: wat gebeurt er met de renteaftrek

Scheiden: maak goede afspraken en behoud renteaftrek

Betaalt u de hypotheek altijd van uw eigen betaalrekening? Zolang u getrouwd bent, is dat geen probleem. Maar dat kan het wel worden als u en uw partner gaan scheiden. Vooral als u of uw partner ruim voor de echtscheiding de woning verlaat. Wat de gevolgen precies zijn, hangt af van wat u in het echtscheidingsconvenant laat opnemen.

Vragen van klanten

Is de scheidingsregeling wel lang genoeg?

Het kabinet heeft de verkoopregeling met een jaar verlengd tot 3 jaar. De scheidingsregeling is niet verlengd, en blijft 2 jaar. Dit kan vervelende financiële gevolgen hebben als u gescheiden bent en in uw huis blijft wonen totdat het verkocht is.

Moet ik overdrachtsbelasting betalen als ik ons huis overneem?

Moet u overdrachtsbelasting betalen als u het huis overneemt? Er zijn 3 mogelijkheden. Wij zetten ze graag voor u op een rijtje.

Hoe voorkom ik problemen als de scheidingsregeling afloopt?

Als u niet meer in uw eigen woning woont, mag u de hypotheekrente niet meer aftrekken. Dit zou financiële problemen op kunnen leveren als u gescheiden bent. Misschien kunt u dan uw maandlasten niet meer betalen. Om dit te voorkomen is er de scheidingsregeling. Deze regeling werkt maar 2 jaar. En dat is vaak te kort.

Mijn ex blijft in ons huis tot het verkocht is. Hoe wordt deze verdeeld?

U kunt er voor kiezen om de woning tijdelijk onverdeeld te laten. Dit mag voor een periode van maximaal 5 jaar. De scheiding gaat dan gewoon door, maar de woning blijft van u beiden tot u het huis verkoopt, of uw ex-partner in staat is om de woning helemaal over te nemen.

Kom ik in aanmerking voor de NHG als ik ga scheiden en in mijn huis wil blijven wonen?

Gaat u scheiden en wilt u in uw huis blijven wonen? Dan kan de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een lichtpuntje zijn in deze donkere tijd. Vooral als uw huis 'onder water staat', dus minder waard is dan uw hypotheek. Maar dit kan ook nadelen hebben.

Video's over scheiding en huis

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.