Naar de navigatie Naar de inhoud

Scheidingsregeling loopt na 2 jaar af

Voorkom dat u na 2 jaar problemen krijgt

Door Margot Burger, Senior adviseur van het expertisecentrum van Scheidingsexpert Nederland

Als u niet meer in uw eigen woning woont, mag u de hypotheekrente niet meer aftrekken. Dit zou financiële problemen op kunnen leveren als u gescheiden bent. Misschien kunt u dan uw maandlasten niet meer betalen. Om dit te voorkomen is er de scheidingsregeling. Deze regeling werkt maar 2 jaar. En dat is vaak tekort.

Maximaal 2 jaar renteaftrek

In de scheidingsregeling staat dat u de rente maximaal 2 jaar na uw vertrek uit de woning  mag blijven aftrekken. Voorwaarde is wel dat uw ex-partner er blijft wonen, ook als de woning te koop staat.  Deze periode van 2 jaar blijkt in de huidige woningmarkt vaak niet lang genoeg.

Grote financiële problemen

Als de 2 jaar voorbij zijn, mag u de rente niet langer aftrekken.  Hierdoor kunt u in een maand minder uitgeven. Misschien kunt u uw lasten, zoals de hypotheekrente of de alimentatie, niet meer betalen. De financiële problemen kunnen nog groter worden, als de waarde van uw oude woning hoger is dan de lening. Er is dan sprake van overwaarde. Normaal is overwaarde prettig. Maar nu niet. Omdat u de woning niet echt verkoopt, ontvangt u deze overwaarde niet. Maar hij wordt wel meegerekend bij uw nieuwe woning. Daardoor kunt u minder rente aftrekken van de nieuwe hypotheek.

Maak op tijd afspraken over de scheidingsregeling

Door deze problemen moet u misschien nieuwe afspraken maken met uw ex-partner, die nog wel in de eigen woning woont. Maar als zijn of haar inkomen gelijk is gebleven, zal het moeilijk zijn om de gemaakte afspraken aan te passen.

Wilt u dit voorkomen? Bedenk dan voordat u gaat scheiden of de scheidingsregeling lang genoeg is.  Zo niet, maak dan vooraf met uw ex-partner afspraken over hoe u samen het verlies van de renteaftrek kunt opvangen. Bent u nu al in deze situatie terecht gekomen? Maak deze afspraken dan zo snel mogelijk. Zo voorkomt u allebei dat u de maandlasten en de alimentatie niet meer kunt betalen. Leg deze nieuwe afspraken goed vast in een (gewijzigde) scheidingsovereenkomst. ABN AMRO en Scheidingsexpert adviseren u hier graag over.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.