Naar de navigatie Naar de inhoud

Scheiden? Behoud uw spaarhypotheek-voordelen

Scheiden? Behoud uw spaarhypotheek-voordelen

Maak goede afspraken over uw spaarhypotheek

Door Jerry Aarts, Senior adviseur van het expertisecentrum van Scheidingsexpert Nederland

Hebben u en uw partner vóór 1 januari 2013 een spaarhypotheek afgesloten? En gaat u scheiden? Dan zijn de fiscale eisen bij het verdelen of overdragen van deze hypotheek minder streng. Maar let er wel op dat u alles goed regelt.

Nieuwe hypotheekregels vanaf 2013

Vanaf 1 januari 2013 geldt er voor nieuwe hypotheken een nieuwe regel: u mag de hypotheekrente alleen maar aftrekken als u maandelijks een deel van uw lening aflost. Omdat de spaarhypotheek hier niet aan voldoet, is er geen interesse meer in deze hypotheek.

Voordelen als u al een spaarhypotheek heeft

Had u voor 1 januari 2013 al een spaarhypotheek? Dan blijven de voordelen van deze hypotheek voor u gelden: u kunt belastingvrij sparen en de rente maximaal aftrekken.

U moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Een van deze voorwaarden is dat u uw spaarproduct niet aan iemand anders overdraagt. Voldoet u hier niet aan, dan heft de Belastingdienst belasting over de rente die u heeft opgebouwd.

Minder strenge voorwaarden bij scheiding

Als u gaat scheiden, zijn deze voorwaarden echter minder streng. U kunt dan wel de spaarhypotheek (voor een deel of helemaal) overdragen aan uw partner. Zorg er dan wel voor dat dit zorgvuldig gebeurt. Doet u dat niet, dan loopt u het risico dat sommige gunstige voorwaarden van de spaarhypotheek niet meer voor u gelden. Of u moet misschien belasting betalen over de opgebouwde rente. U kunt dit voorkomen door de afspraken die u met elkaar maakt goed vast te leggen in een scheidingsconvenant. ABN AMRO en Scheidingsexpert adviseren u hier graag over.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.