Naar de navigatie Naar de inhoud

Scheiden? Behoud uw spaarhypotheek-voordelen

Scheiden? Behoud uw spaarhypotheek-voordelen

Maak goede afspraken over uw spaarhypotheek

Door Jerry Aarts, Senior adviseur van het expertisecentrum van Scheidingsexpert Nederland

Hebben u en uw partner vóór 1 januari 2013 een spaarhypotheek afgesloten? En gaat u scheiden? Dan zijn de fiscale eisen bij het verdelen of overdragen van deze hypotheek minder streng. Maar let er wel op dat u alles goed regelt.

Nieuwe hypotheekregels vanaf 2013

Vanaf 1 januari 2013 geldt er voor nieuwe hypotheken een nieuwe regel: u mag de hypotheekrente alleen maar aftrekken als u maandelijks een deel van uw lening aflost. Omdat de spaarhypotheek hier niet aan voldoet, is er geen interesse meer in deze hypotheek.

Voordelen als u al een spaarhypotheek heeft

Had u voor 1 januari 2013 al een spaarhypotheek? Dan blijven de voordelen van deze hypotheek voor u gelden: u kunt belastingvrij sparen en de rente maximaal aftrekken.

U moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Een van deze voorwaarden is dat u uw spaarproduct niet aan iemand anders overdraagt. Voldoet u hier niet aan, dan heft de Belastingdienst belasting over de rente die u heeft opgebouwd.

Minder strenge voorwaarden bij scheiding

Als u gaat scheiden, zijn deze voorwaarden echter minder streng. U kunt dan wel de spaarhypotheek (voor een deel of helemaal) overdragen aan uw partner. Zorg er dan wel voor dat dit zorgvuldig gebeurt. Doet u dat niet, dan loopt u het risico dat sommige gunstige voorwaarden van de spaarhypotheek niet meer voor u gelden. Of u moet misschien belasting betalen over de opgebouwde rente. U kunt dit voorkomen door de afspraken die u met elkaar maakt goed vast te leggen in een scheidingsconvenant. ABN AMRO en Scheidingsexpert adviseren u hier graag over.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.