Naar de navigatie Naar de inhoud

Scheiden: behoud renteaftrek

Wees duidelijk over de betaling van de rentelasten

Door Jerry Aarts, Senior adviseur van het expertisecentrum van Scheidingsexpert Nederland

Betaalt u de hypotheek altijd van uw eigen privérekening? Zolang u getrouwd bent, is dat geen probleem. Maar dat kan het wel worden als u en uw partner gaan scheiden. Vooral als u of uw partner ruim voor de echtscheiding de woning verlaat. Wat de gevolgen precies zijn, hangt af van wat u in het echtscheidingsconvenant laat opnemen.

Hypotheekrente soms aftrekbaar als alimentatie

Als u de hypotheekrente betaalt, kunt u die meestal aftrekken van de belasting. Zodra u de woning verlaat, kunt u de rente over uw aandeel in de hypotheekschuld nog maar maximaal 24 maanden aftrekken. Als u ook de rente over het aandeel in de schuld van uw partner betaalt, mag u die rente niet aftrekken. Behalve als u deze rente aan kunt merken als alimentatie. Maar dan moet u wel aan voorwaarden voldoen. U mag deze alimentatie bijvoorbeeld alleen aftrekken als uw partner zijn deel van de hypotheekrente zelf niet kan betalen en deze betaling als verplichte bijdrage in het levensonderhoud kan worden gezien. Dit moet u dan ook duidelijk opnemen in het echtscheidingsconvenant.

Voorkom problemen met de Belastingdienst

Helaas ontbreekt dit onderdeel in veel echtscheidingsconvenanten. Veel koppels regelen het gebruik van de woning en de betaling van de woonlasten mondeling of stilzwijgend. Dit leidt vaak tot onnodige misverstanden en tot problemen met de Belastingdienst.  Als u de rente niet opgeeft als alimentatie, ziet de Belastingdienst dit als een 'vrijwillige' betaling, waardoor u geen recht heeft op aftrek. Als de Belastingdienst de rente bovendien ziet als een schenking, moet uw partner zelfs meer belasting betalen.

Scheiden: behoud renteaftrek

Leg alles goed vast

Zorg er voor dat u bij een echtscheiding goede afspraken maakt over de betaling van de rentelasten van de gezamenlijke woning. Leg deze afspraken schriftelijk vast in het echtscheidingsconvenant. Scheidingsexpert en ABN AMRO kunnen u daarbij helpen. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.