Naar de navigatie Naar de inhoud

Scheiden? Let op de NHG-regels

Regels voor het inkomen kunnen nadelen hebben

Door Johanna Dobbinga, Senior adviseur van het expertisecentrum van Scheidingsexpert Nederland

Gaat u scheiden en wilt u in uw huis blijven wonen? Dan kan de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een lichtpuntje zijn in deze donkere tijd. Vooral als uw huis 'onder water staat', dus minder waard is dan uw hypotheek.  Er is echter ook een keerzijde.

Bij scheiden meer mogelijk

Bij scheiden gelden er bij NHG andere regels voor uw inkomen. U hoeft dan minder te verdienen om in aanmerking te komen voor deze regeling. Zo kunt u in uw eentje makkelijker met de bestaande hypotheek de woning overnemen. Maar als u allebei niet in de woning wil blijven wonen, kunnen de regels nadelen voor u hebben.

Nationale Hypotheek Garantie

De keerzijde

Verkoopt u uw woning met verlies terwijl u of uw partner de hypotheek ook alleen zou kunnen betalen? Dan is het niet zeker dat NHG het verlies dekt. Zelfs als u of uw ex niet genoeg verdienen om de bestaande hypotheek zelf te kunnen betalen, hoeft NHG uw verlies niet altijd (volledig) te vergoeden.

Een voorbeeld

U en uw partner gaan scheiden. Toen u samen het huis kocht sloot u een hypotheek met NHG van € 225.000,- af. Maar als u het huis nu verkoopt, is het nog maar € 180.000,- waard. Dat betekent een verlies van € 45.000,-. Stel dat u met uw inkomen een hypotheek met NHG van maximaal € 215.000,- kunt voorzetten. Dan heeft u als u de woning overneemt een “verlies” van € 10.000. In deze situatie kunt u niet zonder risico zelf beslissen om de woning te verkopen. Het verlies wordt dan mogelijk niet volledig door NHG gedekt.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Internet Bankieren is vernieuwd

Helpt u ons mee testen?

Inloggen in het vernieuwde Internet Bankieren

U wilt natuurlijk zo prettig mogelijk bankieren. Daarom verbeteren we Internet Bankieren voortdurend. We voeren deze wijzigingen pas door, nadat we deze hebben getest. En u kunt daarbij helpen. Test u mee?

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief