Naar de navigatie Naar de inhoud

Recht op ontslagvergoeding?

Hoe weet ik of ik recht heb op een ontslagvergoeding?

Of u recht heeft op een ontslagvergoeding hangt af van de reden van uw ontslag. Bent u terecht of onterecht ontslagen? En als u onterecht ontslagen bent, kunt u dit aantonen?

In een aantal situaties heeft u bijna nooit recht op ontslagvergoeding. Bijvoorbeeld bij ontslag in de proeftijd, het aflopen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, een terecht ontslag op staande voet of het faillissement van uw werkgever. Er zijn echter ook omstandigheden waarbij de kans op een ontslagvergoeding erg groot is.

-

 1. Er valt u weinig of niets te verwijten:
  Uw werkgever moet aantonen of bewijzen dat u tekortgeschoten bent. Kan hij dat niet, dan is de kans op een ontslagvergoeding groot.

 2. Uw werkgever vraagt het ontslag aan via de kantonrechter:
  Als uw werkgever ontslag voor u wil aanvragen, kan hij kiezen tussen een ontslagprocedure bij de kantonrechter of via het UWV Werkbedrijf. Alleen de kantonrechter is bevoegd om ontslagvergoedingen vast te stellen. Wanneer uw werkgever een ontslagprocedure via het UWV start, kunt u besluiten zelf een procedure bij de kantonrechter te starten, met het verzoek u alsnog een ontslagvergoeding toe te kennen.

 3. U bent arbeidsongeschikt geraakt door arbeidsomstandigheden, of uw werkgever heeft niets of onvoldoende aan uw re-integratie gedaan: 
  Dit resulteert in veel gevallen in een hoge(re) ontslagvergoeding.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Internet Bankieren is vernieuwd

Helpt u ons mee testen?

Inloggen in het vernieuwde Internet Bankieren

U wilt natuurlijk zo prettig mogelijk bankieren. Daarom verbeteren we Internet Bankieren voortdurend. We voeren deze wijzigingen pas door, nadat we deze hebben getest. En u kunt daarbij helpen. Test u mee?

Blijf op de hoogte via

 • Volg ons via Facebook
 • Volg ons via Twitter
 • Volg ons via Linkedin
 • Volg ons via YouTube
 • Nieuwsbrief