Naar de navigatie Naar de inhoud

Recht op WW bij start eigen bedrijf?

Heb ik recht op WW als ik na ontslag voor mijzelf wil beginnen?

Uw baan verliezen of tijdelijk minder werk hebben, heeft vaak direct gevolgen voor uw inkomen. U kunt dan een WW-uitkering aanvragen bij het UWV. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van uw vorige salaris. De WW-uitkering bedraagt echter maximaal € 33.400 per jaar. De duur is onder andere afhankelijk van hoe lang u hiervoor gewerkt heeft. Echter altijd met een maximum van 38 maanden. Begint u voor uzelf? Dan heeft dit invloed op uw WW-uitkering. U heeft dan twee mogelijkheden:

  1. U krijgt voor minder uren een WW-uitkering

  2. U maakt gebruik van de startersregeling

Minder WW-uitkering op basis van gewerkte uren

Voor de uren die u als zelfstandige werkt, krijgt u blijvend geen uitkering. Als zelfstandige werken betekent ook dat u het risico aangaat dat hoort bij het ondernemerschap. De uitkeringsinstantie UWV springt daarom niet bij op momenten dat u minder inkomsten uit werkzaamheden voor uw bedrijf haalt.

U werkt bijvoorbeeld 6 uur per week als zelfstandige. Dat betekent dat u voor zes uur per week het ondernemingsrisico draagt. Blijkt u in een bepaalde week 4 uur als zelfstandige te werken, dan krijgt u over de overige 2 uren blijvend geen aanvullende uitkering.

Als het aantal uren dat u werkt wekelijks sterk wisselt, kan de regeling met behoud van minder WW voor u vervelend uitpakken. Bijvoorbeeld als u uw uitkering op 20 uur per week laat vaststellen, maar in de praktijk slechts 10 uur per week werkt aan uw onderneming. Ook dan krijgt u over de aanvullende 10 uur geen WW.

U hoeft geen toestemming te vragen aan UWV als u kiest voor de optie korting op de WW. Wel is het erg belangrijk het exacte aantal uur dat u voor uw eigen bedrijf werkt goed bij te houden. Als u niet uw volledige werktijd besteedt aan uw eigen bedrijf, blijft u sollicitatieplichtig voor de overige uren.

-

U maakt gebruik van de startersregeling

Wilt u een bedrijf beginnen met behoud van uw WW-uitkering? Dan heeft u toestemming nodig van uitkeringsinstantie UWV. Als het UWV oordeelt dat uw onderneming levensvatbaar is, dan kunt u maximaal 6 maanden uw WW-uitkering houden en ondertussen zelfstandig ondernemer zijn. Wel ontvangt u in deze periode minder WW-uitkering. In 2014 is die korting 29%.

Let wel op: het is niet toegestaan om als zelfstandige opdrachten voor uw ex-werkgever te verrichten als u gebruik maakt van de startersregeling.

Bovenstaande is informatie op hoofdlijnen. Volledige informatie vindt u bij UWV. UWV beslist of u recht heeft op een uitkering.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.