Naar de navigatie Naar de inhoud

Nalatenschap regelen via een executeur

Wat doet een executeur?

Een executeur is verantwoordelijk voor het afwikkelen van de nalatenschap van de overledene.

Hij of zij kan de uitvaart of crematie regelen, de erfenis beheren en schulden afbetalen. Daarnaast wordt de executeur belast met het indienen van de belastingaangifte. Ook het onderbrengen van huisdieren behoort tot zijn takenpakket. Tot slot legt de executeur verantwoording af over zijn handelen aan de erfgenamen.

Als u iemand wilt aanwijzen als executeur, dan dient u dit op te nemen in uw testament. Zonder executeur ligt de afwikkeling van uw nalatenschap in handen van al uw erfgenamen. Overigens kunnen ook zij beslissen dat één van hen de nalatenschap afwikkelt. Zij geven aan die persoon dan een 'boedelvolmacht'.

In het testament staat wie de executeur is. De executeur wikkelt de nalatenschap af. De executeur kan erfgenaam zijn maar ook een buitenstaander.
Iemand die overlijdt, laat bezittingen na. Bijvoorbeeld een huis, auto en bank- en spaartegoeden. En soms ook schulden. Zoals een hypotheek en een lening. Alle bezittingen en schulden behoren tot de nalatenschap.
Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.

Wie kan het beste optreden als uw executeur? De ideale persoon is iemand die u en uw situatie goed kent, financieel goed onderlegd is, goed ligt bij de erfgenamen en bereid is deze taak te accepteren. Mocht niemand daarvoor in aanmerking komen, dan kunt u ook een onafhankelijke executeur overwegen. Bijvoorbeeld een notaris. Het voordeel van een onafhankelijke executeur is zijn onpartijdigheid.

Let op! Een executeur moet zijn functie altijd nog aanvaarden na uw overlijden. Pas daarna is hij of zij officieel executeur. Dus ook al benoemt u een executeur in uw testament, dan kan deze persoon nog altijd weigeren.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.