Naar de navigatie Naar de inhoud

Overlijden en bankzaken

Uitgelicht

-

Een overlijden melden aan instanties

Er zijn diverse instanties waar u een overlijden moet melden. In dit artikel zetten wij er een aantal op een rijtje zoals de huisarts, burgerlijke stand en ABN AMRO Nabestaandendesk.

 

Bankzaken afwikkelen na een overlijden

Een overlijden van een naaste is altijd een emotionele gebeurtenis. En er moet ook veel geregeld worden. Die (extra) last komt vaak op de schouders van één of enkele personen. Bijvoorbeeld de langstlevende partner met soms een kind. U moet niet alleen in korte tijd de uitvaart regelen, ook een aantal praktische zaken is van belang.

-
 
-

Niet getrouwd, toch een erfenis?

Vraagt u zich af wat uw partner erft als u komt te overlijden? Als u niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap bent aangegaan, dan erft uw partner niet van u.

Vragen van klanten

Waar heb ik een overlijdensakte voor nodig?

Een overlijdensakte dient als officieel bewijs dat iemand overleden is. Diverse instanties, waaronder ABN AMRO, kunnen erom vragen om zaken administratief af te wikkelen.

Hoe voorkom ik dat ik een schuld erf?

Helaas komt het voor dat erfgenamen te maken krijgen met een schuld van de overledene. Het is in dat geval mogelijk om de erfenis te verwerpen, dus helemaal niet te accepteren, of beneficiair te aanvaarden. Dat wil zeggen dat u wel erfgenaam bent, maar niet verantwoordelijk wordt met uw privévermogen voor de schulden van de nalatenschap.

Hoe kan ik aanspraak maken op mijn kindsdeel?

Erft u niets van uw ouder omdat u bent onterfd? Dan kunt u een beroep doen op uw legitieme portie, ook wel het 'wettelijke kindsdeel' genoemd.

Wat doet een executeur?

Een executeur is verantwoordelijk voor het afwikkelen van de nalatenschap van de overledene. Hij of zij kan de uitvaart of crematie regelen, de erfenis beheren en schulden afbetalen. Daarnaast wordt de executeur belast met het indienen van de belastingaangifte.

Video's over nabestaanden en erfgenamen

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Bankieren met vingerafdruk

Uw vingerafdruk in de Mobiel Bankieren app

Bankieren in de app met uw vingerafdruk.

U kunt met uw vingerafdruk veel bankzaken regelen via de Mobiel Bankieren app. Bijvoorbeeld inloggen, overboeken of betalen met iDEAL. U hoeft geen code meer te onthouden. Bankieren gaat zo nog sneller en eenvoudiger.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief