Naar de navigatie Naar de inhoud

Overlijden en bankzaken

Uitgelicht

Overlijden melden aan een instantie

Een overlijden melden aan instanties

Er zijn diverse instanties waar u een overlijden moet melden. In dit artikel zetten wij er een aantal op een rijtje zoals de huisarts, burgerlijke stand en ABN AMRO Nabestaandendesk.

 

Bankzaken afwikkelen na een overlijden

Een overlijden van een naaste is altijd een emotionele gebeurtenis. En er moet ook veel geregeld worden. Die (extra) last komt vaak op de schouders van één of enkele personen. Bijvoorbeeld de langstlevende partner met soms een kind. U moet niet alleen in korte tijd de uitvaart regelen, ook een aantal praktische zaken is van belang.

Bankzaken afwikkelen na een overlijden
 
Aanspraak maken op nabestaandenpensioen

Niet getrouwd, toch een erfenis?

Vraagt u zich af wat uw partner erft als u komt te overlijden? Als u niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap bent aangegaan, dan erft uw partner niet van u.

Vragen van klanten

Waar heb ik een overlijdensakte voor nodig?

Een overlijdensakte dient als officieel bewijs dat iemand overleden is. Diverse instanties, waaronder ABN AMRO, kunnen erom vragen om zaken administratief af te wikkelen.

Hoe voorkom ik dat ik een schuld erf?

Helaas komt het voor dat erfgenamen te maken krijgen met een schuld van de overledene. Het is in dat geval mogelijk om de erfenis te verwerpen, dus helemaal niet te accepteren, of beneficiair te aanvaarden. Dat wil zeggen dat u wel erfgenaam bent, maar niet verantwoordelijk wordt met uw privévermogen voor de schulden van de nalatenschap.

Hoe kan ik aanspraak maken op mijn kindsdeel?

Erft u niets van uw ouder omdat u bent onterfd? Dan kunt u een beroep doen op uw legitieme portie, ook wel het 'wettelijke kindsdeel' genoemd.

Wat doet een executeur?

Een executeur is verantwoordelijk voor het afwikkelen van de nalatenschap van de overledene. Hij of zij kan de uitvaart of crematie regelen, de erfenis beheren en schulden afbetalen. Daarnaast wordt de executeur belast met het indienen van de belastingaangifte.

Video's over nabestaanden en erfgenamen

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.