Naar de navigatie Naar de inhoud

Onterfd: aanspraak maken op kindsdeel

Hoe kan ik aanspraak maken op mijn kindsdeel?

Erft u niets van uw ouder omdat u bent onterfd? Dan kunt u een beroep doen op uw legitieme portie, ook wel het 'wettelijke kindsdeel' genoemd.

U moet een beroep doen op uw legitieme portie binnen 5 jaar na het overlijden van uw vader of moeder. Reageert u niet binnen die termijn, dan vervalt uw aanspraak op uw legitieme portie. Het is van belang u goed te laten begeleiden door een deskundige als u zich beroept op uw legitieme portie.

De legitieme portie is de helft van een normaal erfdeel. Hij bestaat uit een geldvordering op de nalatenschap. Een onterfd kind heeft dus geen recht op spullen uit de erfenis. De legitieme portie wordt berekend over de waarde van de erfenis en bepaalde schenkingen die de overledene tijdens zijn leven heeft gedaan.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.