Naar de navigatie Naar de inhoud

Erfenis weigeren: overledene met schulden

Hoe voorkom ik dat ik een schuld erf?

Helaas komt het voor dat erfgenamen te maken krijgen met een schuld van de overledene. Het is in dat geval mogelijk om de erfenis te verwerpen, dus helemaal niet te accepteren, of beneficiair te aanvaarden. Dat wil zeggen dat u wel erfgenaam bent, maar niet verantwoordelijk wordt met uw privévermogen voor de schulden van de nalatenschap.

Let op, want er zijn een aantal dingen die aantonen - wellicht zonder dat u het door heeft - dat u de nalatenschap al heeft geaccepteerd. Hieronder schetsen wij er een aantal:

Iemand die overlijdt, laat bezittingen na. Bijvoorbeeld een huis, auto en bank- en spaartegoeden. En soms ook schulden. Zoals een hypotheek en een lening. Alle bezittingen en schulden behoren tot de nalatenschap.

  • Het verkopen van de woning van de overledene;

  • Het afgeven van een volmacht om de nalatenschap af te wikkelen;

  • Als erfgenaam deelnemen aan de verdeling van de nalatenschap;

  • Het ondertekenen van een bankverklaring, waarbij het rekeningtegoed van de erflater wordt vrijgegeven.

Soms is het zo dat erfgenamen niet wisten dat de erflater een grote schuld zou achterlaten. Als het gaat om een schuld die de erfgenamen ook niet hoefden te kennen, is er de mogelijkheid om via de kantonrechter alsnog beneficiair te aanvaarden. Het moet in ieder geval gaan om een schuld die niet uit de boekhouding van de overledene blijkt.

Als u twijfelt of u een erfenis wilt weigeren, maak dan gebruik van 'het recht van beraad' zodat u 3 maanden bedenktijd heeft. Het is verstandig u snel na een overlijden te laten informeren door een notaris. Weigert u de erfenis en heeft u kinderen? Dan gaat de erfenis mogelijk op hen over. Is dat niet de bedoeling, dan moeten ook zij de erfenis weigeren.

Let op: als u de erfenis weigert of beneficiair aanvaardt, dan moet u een verklaring indienen bij de rechtbank. Dit kost u € 120,- per persoon. Indien u de erfenis weigert en deze op (klein)kinderen overgaat dan moeten ook zij persoonlijk deze verklaring indienen inclusief bijbehorende kosten.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.