Naar de navigatie Naar de inhoud

Zelf uw nalatenschap voorbereiden

Wat kunt u nu zelf al regelen?

Wanneer u volop geniet van het leven, staat u waarschijnlijk liever niet stil bij de dood. Hoewel er wettelijke regelingen bestaan, is het toch verstandig om een aantal zaken op papier te zetten. Dan maakt u het voor uw nabestaanden makkelijker om uw nalatenschap goed én volgens uw wensen af te wikkelen.

Uitvaart

Een belangrijk moment kort na uw overlijden is de uitvaart zelf. Wilt u liever worden begraven of gecremeerd? Wie zou u graag voor de dienst willen uitnodigen en welke muziek wilt u graag? Als u deze zaken zelf op papier zet, kunnen uw nabestaanden makkelijker keuzes maken en de dienst een persoonlijk karakter geven. En hoe gaan uw nabestaanden uw uitvaart betalen? Heeft u bijvoorbeeld een uitvaartverzekering, of laat u voldoende geld na?

Testament, legaat of codicil

Een testament is een document waarmee u duidelijkheid schept over uw nalatenschap . Wilt u dat uw partner blijft wonen in het huis dat op uw naam staat? Dan kunt u dat vastleggen in een testament. Daarin wordt namelijk opgenomen wie u als erfgenamen wilt aanwijzen en wie juist niet. Of hoe u uw nalatenschap wilt verdelen tussen uw erfgenamen. U kunt ook de voogdij van kinderen onder de achttien vastleggen. En wie gaat het geld dat u aan ze nalaat beheren? En tot welke leeftijd? Met een bewindregeling kunt u dit regelen. Wilt u geld of goederen nalaten aan bepaalde personen, dan kunt u dat vastleggen met een zogenaamd legaat. Gaat het om inboedelgoederen en sieraden, dan kunt u dat ook vastleggen in een codicil. Dat is een door u persoonlijk handgeschreven document, waarin u ook de wensen voor uw uitvaart kunt opnemen.

Iemand die overlijdt, laat bezittingen na. Bijvoorbeeld een huis, auto en bank- en spaartegoeden. En soms ook schulden. Zoals een hypotheek en een lening. Alle bezittingen en schulden behoren tot de nalatenschap.
Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.

Een nadeel van een codicil in vergelijking met een testament is dat een codicil soms niet gevonden wordt na een overlijden. Uw testament wordt veilig bewaard door uw notaris.

Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.
Bekijk de video waaruit bestaat een nalatenschap eigenlijk

Praktische gegevens

Met de komst van sociale media zijn veel mensen lid van bijvoorbeeld Facebook, Twitter of bijvoorbeeld LinkedIn. Na uw overlijden, is het prettig voor uw nabestaanden om deze profielen te kunnen deactiveren. Wel zo handig om inloggegevens en wachtwoorden daarom op een rijtje te zetten. Dat geldt ook voor mobiele telefoons en abonnementen.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Uw Financieel Jaaroverzicht

Het jaaroverzicht voor uw belastingaangifte

Het financieel jaarovericht voor uw belastingaangifte

Uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 zetten wij tussen eind januari en eind februari voor u klaar in Internet Bankieren. U krijgt een Bankmail zodra u dit overzicht kunt downloaden.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief