Naar de navigatie Naar de inhoud

Behoud van woning na overlijden partner

Verlies ik mijn huis als mijn partner overlijdt?

Voor veel mensen is hun huis de voornaamste bezitting. Geldt dat ook voor u? Zo ja, weet u dan wat de gevolgen van uw overlijden zijn of dat van uw partner? Meestal willen partners regelen dat de langstlevende in ed woning kan blijven wonen. Het is dan goed om stil te staan bij de vraag welke bestemming de woning na overlijden krijgt. En of de langstlevende de lasten van de woning kan dragen. U kunt vooraf een aantal zaken regelen zodat u of uw partner in uw huis kunt blijven wonen. Twee van die opties zijn het opstellen van een testament of het afsluiten een ABN AMRO Risicoverzekering.

Testament

Als u getrouwd bent en u geen testament heeft opgesteld, dan kan de langstlevende echtgenoot beschikken over de gehele nalatenschap. Dit kan ook in een testament worden geregeld. Vóór 2003 was dat zelfs noodzakelijk. Voor samenwonende partners is een testament opstellen om dit te regelen nog steeds noodzakelijk. In de meeste gevallen wordt de langstlevende eigenaar van de nalatenschap. De langstlevende wordt dan ook eigenaar van het huis. De langstlevende kan dan beslissen of hij of zij in de woning wil blijven wonen of niet. Kinderen kunnen, als het goed geregeld is, hun erfdelen of legitieme porties (minimum deel waarop zij recht hebben) niet opeisen. Dat kan pas na het overlijden van de langstlevende partner. Een andere vraag is of de langstlevende partner de woonlasten kan dragen.

Iemand die overlijdt, laat bezittingen na. Bijvoorbeeld een huis, auto en bank- en spaartegoeden. En soms ook schulden. Zoals een hypotheek en een lening. Alle bezittingen en schulden behoren tot de nalatenschap.
Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.

Risicoverzekering

Verslechtert door het overlijden van uw echtgenoot uw financiële situatie, dan kunt u overwegen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Bij ABN AMRO heet dat de Risicoverzekering. Deze verzekering keert een bedrag uit na overlijden. Hiermee kan de langstlevende partner bijvoorbeeld aflossen op de hypotheeklening. Er zijn dan minder financiële lasten. Of de langstlevende zet de uitkering op een spaarrekening en kan met de rente (deels) de huur betalen. Voor een overlijdensrisicoverzekering betaalt u maandelijks premie. De hoogte daarvan hangt af van de hoogte van het te verzekeren bedrag en de leeftijd van de verzekerde.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.