Naar de navigatie Naar de inhoud

Behoud van woning na overlijden partner

Verlies ik mijn huis als mijn partner overlijdt?

In veel huishoudens regelt vaak één persoon de financiën. Misschien is dat in uw geval uw partner en heeft u geen idee hoe u er financieel voorstaat als uw partner overlijdt. U kunt vooraf een aantal zaken regelen zodat u bijvoorbeeld in uw huis kunt blijven wonen. Twee van die opties zijn het opstellen van een testament of het afsluiten een ABN AMRO Risicoverzekering.

Testament

Als u getrouwd bent en u geen testament heeft opgesteld, dan kan de langstlevende echtgenoot beschikken over de gehele nalatenschap . Dit kan ook in een testament worden geregeld, wat vóór 2003 zelfs noodzakelijk was. Samenwonende partners moeten wel een testament opstellen om dit te regelen. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat u noodgedwongen het huis moet verlaten. Kinderen kunnen, als het goed geregeld is, in beide gevallen hun erfdelen of legitieme porties (erfdeel waarop zij wettelijk recht hebben) niet opeisen. Dat kan pas als u als langstlevende partner overlijdt.

Iemand die overlijdt, laat bezittingen na. Bijvoorbeeld een huis, auto en bank- en spaartegoeden. En soms ook schulden. Zoals een hypotheek en een lening. Alle bezittingen en schulden behoren tot de nalatenschap.
Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.

Bekijk de video wat erf uw partner als u komt te overlijden

Staat het huis op naam van de overledene en laat diegene het huis niet aan u maar aan bijvoorbeeld zijn kinderen na? Dan biedt de wet beperkte bescherming. U mag de ouderlijke woning en meubels blijven gebruiken tot 6 maanden na het overlijden van uw partner. Bij onvoldoende financiële middelen heeft u hiernaast nog andere rechten.

Risicoverzekering

Verslechtert door het overlijden van uw echtgenoot uw financiële situatie, dan kunt u overwegen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Bij ABN AMRO heet dat de Risicoverzekering. Deze verzekering keert een bedrag uit na overlijden. Hiermee kan de langstlevende partner bijvoorbeeld aflossen op de hypotheeklening. Er zijn dan minder financiële lasten. Of de langstlevende zet de uitkering op een spaarrekening en kan met de rente (deels) de huur betalen. Voor een overlijdensrisicoverzekering betaalt u maandelijks premie. De hoogte daarvan hangt af van de hoogte van het te verzekeren bedrag en de leeftijd van de verzekerde.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Tip: al uw rekeningen in beeld

Toegang tot al uw rekeningen via de app

In de mobiel bankieren app ziet u al uw rekeningen bij elkaar.

Met de Mobiel Bankieren app heeft u toegang tot uw betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen. Ook de betalingen van uw ABN AMRO Credit Card kunt u bekijken. Zo heeft u altijd overzicht, waar en wanneer u wilt.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief