Naar de navigatie Naar de inhoud

Nalatenschap als u geen kinderen heeft

Nalaten aan anderen

Door Mr. Tjarko Denekamp, Specialist Schenken en Erven

Wat een vreemde titel zult u denken. Je vermogen nalaten aan jezelf kan toch niet? Dat klopt. Eigenlijk wil ik het hebben over nalaten aan anderen dan aan kinderen. Want als er kinderen zijn, is het proces (meestal) wel duidelijk. Nalaten aan anderen als er wel kinderen zijn, kan heel ingewikkeld worden. Kinderen hebben immers recht op een minimum erfdeel, de legitieme portie. Daar wil ik het nu niet over hebben. Deze column gaat over nalaten aan anderen als je geen kinderen hebt. Hoe zit het dan eigenlijk? Welke mogelijkheden heeft u, waar moet u aan denken en waar liggen kansen?

Nalaten aan uw partner

Ten eerste is het relevant of u een partner heeft. Huwelijkspartners zijn volgens de wet enig erfgenaam van elkaar. Woont u ongehuwd samen? Dan moet u dit regelen in een testament. De vraag is vervolgens wie uw vermogen krijgt nadat u beiden bent overleden. Regelt u niets? Dan is de familie van de langstlevende partner erfgenaam. De familie van de partner die als eerste overleed krijgt dan niets. In een testament kan een andere regeling worden getroffen. Bijvoorbeeld dat beide families ieder de helft erven, of dat een deel naar een bepaald persoon of een goed doel gaat.

Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.

U kunt als koppel geen gezamenlijk testament maken. Dat betekent dat uw partner een nieuw testament kan maken als u overlijdt, of andersom. Stel dat u nu vastlegt dat beide families erfgenaam zijn, dan kan de langstlevende een testament maken waarin alleen zijn of haar familie erfgenaam is. Er zijn maatregelen om deze optie uit te sluiten. U kunt namelijk twee keer beslissen over uw nalatenschap: eerst naar de langstlevende en wat er over is bij zijn of haar over is naar uw familie. Uw partner kan een spiegelbeeldige regeling treffen. Dit is een ingewikkelde regeling, waar u goed naar moet (laten) kijken. Het is bijvoorbeeld de vraag of het handig is als uw partner jarenlang door deze regeling is gekoppeld aan uw familie.

Nalaten aan een goed doel

Voor de erfbelasting is schenken aan niet-kinderen niet ingewikkeld. Elk familielid heeft een vrijstelling van € 2.129,-, waarna tarieven gelden van 30% en 40%. Zoveel mogelijk familieleden bij de vererving betrekken is dan ook een manier om de erfbelasting te beperken. Goede doelen hoeven geen erfbelasting te betalen. Heeft u een groter vermogen? Dan kunt u overwegen om de goede doelen al te laten erven als u of uw partner overlijdt.

Een voorbeeld:
U bent een echtpaar zonder kinderen en u wilt uw vermogen nalaten aan een (door de Belastingdienst erkend) goed doel. U kunt overwegen om al bij het overlijden van de eerste van u beiden het goede doel tot erfgenaam te benoemen. Als u wilt, kunt u het vruchtgebruik van dit erfdeel aan de langstlevende toekennen. Deze houdt dan de beschikking over dit vermogen en mag de inkomsten hieruit opmaken. Dit kan voordelig zijn: over het bedrag dat het goede doel krijgt, hoeft de langstlevende namelijk geen erf- en inkomstenbelasting te betalen.

Deze mogelijkheid geldt ook als u wilt nalaten aan familieleden. Maar dan wordt het wat ingewikkelder voor de erf- en inkomstenbelasting. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om u hierbij goed te laten adviseren.

Het belang van een executeur

Een andere belangrijke vraag is wie uw nalatenschap gaat afwikkelen. Regelt u niets, dan zijn het de erfgenamen samen. Zijn er veel erfgenamen? Dan kan een 'kippenhok-scenario' ontstaan. Door het benoemen van een executeur kunt u één familielid de touwtjes in handen geven. Of wellicht moet het juist een buitenstaander zijn, zoals een goede vriend of vriendin. Andere zaken waaraan u kunt denken, zijn de uitsluitingsclausule en de mogelijkheid om bepaalde zaken, zoals familiestukken, na te laten aan bepaalde personen.

Tarieven en vrijstelling schenkbelasting

Voor schenken aan niet-kinderen gelden dezelfde principes als voor de erfbelasting. Per persoon is er een vrijstelling van € 2.129,- per jaar. Daarna gelden tarieven van 30% en 40%. Sinds 1 januari 2017 kunt u profiteren van een bijzondere vrijstelling: de woningvrijstelling van maximaal € 100.000,-. Deze schenkingsvrijstelling is voor iedereen in de leeftijd van 18 tot en met 39 jaar. Dus bijvoorbeeld ook voor een schenking aan neven, nichten of de buurman.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.