Naar de navigatie Naar de inhoud

Nalatenschap zonder ruzie

Hoe zorg ik ervoor dat de afwikkeling van mijn nalatenschap geen ruzieboedel wordt?

Het laatste wat u wilt, is dat er na uw overlijden ruzie ontstaat over de erfenis. U bent er zelf niet meer bij om in te grijpen. Door op voorhand een aantal zaken goed te regelen, wordt de kans op ruzie tussen uw erfgenamen verkleind. Een aantal aandachtspunten:

  • Zorg dat uw wensen voor uw uitvaart duidelijk vastliggen. Onduidelijkheid kan leiden tot discussie en dat kan leiden tot ruzie.

  • Leg vast wie uw nalatenschap moet afwikkelen. Die persoon of personen kunt u benoemen tot executeur. Verwacht u problemen tussen de erfgenamen, overweeg dan een onafhankelijke executeur zoals een notaris.

  • Moet bijvoorbeeld een bepaald schilderij naar iemand in het bijzonder? Leg dat dan vast in uw testament. Dan hoeven de erfgenamen er niet over te discussiëren. Regelingen zoals een naamsticker op het schilderij hebben geen officiële status en kunnen dus discussie geven.

  • Geeft u iemand iets extra's boven de andere erfgenamen? Noem daarvoor dan de reden in uw testament. Uw erfgenamen hoeven er dan niet naar te raden.

  • Zorg ervoor dat uw testament actueel is. Een testament dat niet aansluit op de actuele situatie kan veel vragen oproepen. Soms moeten de erfgenamen dan raden wat uw bedoeling was.

  •  Overweeg om al tijdens uw leven uw erfenis bespreekbaar te maken. U kunt dan uw bedoelingen toelichten en vragen beantwoorden. Dat kan verhelderend werken. Maar een erfenis is een emotioneel onderwerp. U moet voorkomen dat de ruzie zich verplaatst van na uw overlijden naar voor uw overlijden.

In de praktijk blijkt dat sommigen de afwikkeling van een nalatenschap aangrijpen om kwesties uit het verleden uit te vechten. Daar is helaas geen sluitende oplossing voor. Door zaken goed, duidelijk en volledig te regelen doet u het maximale om een 'ruzieboedel' te voorkomen.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.