Naar de navigatie Naar de inhoud

Testament: uw erfenis goed regelen

Een dichtgetimmerd testament

Door Mr. Tjarko Denekamp, Specialist Estate Planning
ABN AMRO MeesPierson

Vorige week kwam er een man bij mij om zijn testament op te stellen. Ik vroeg hem aan wie hij wilde nalaten. 'Mijn kinderen', zei hij, en hij vertelde mij over de twee dochters die hij met zijn ex-vrouw had gekregen. Het huwelijk was al lang geleden gestrand, maar ondanks zijn reislustige leven was het contact met zijn dochters goed gebleven.

Specifiek zijn loont

Als ouders in hun testament zetten dat 'de kinderen' alles erven, is er in veel gevallen weinig aan de hand. Dat verandert als er nog ergens een buitenechtelijk kind rondloopt. Stel, u heeft één broer, dan krijgt ieder kind volgens zo'n testament de helft. Staat er ineens een onbekende halfzus op de stoep, dan heeft ze als een van 'de kinderen' recht op een gelijk deel. Alle kinderen krijgen dan een derde.

Ik leg dit altijd aan mijn klanten uit, zodat ze begrijpen dat het soms beter is om erfgenamen bij naam te noemen. Deze keer bleek het ook nodig. Meneer vertelde mij schoorvoetend dat de kans groot was dat er ergens op de wereld kinderen van hem rondliepen waar hij niets vanaf weet. Hij wilde liever niet dat ze evenveel zouden krijgen als zijn dochters, maar hij wilde ze ook niet helemaal in de kou laten staan.

Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.

De legitieme portie

Voor mijn klant regelden wij dat zijn dochters bij naam werden genoemd in het testament. Voor eventuele buitenechtelijke kinderen hoefde hij niet speciaal iets te regelen. Ze kunnen aanspraak maken op de legitieme portie. Dit is het deel van een erfenis waar kinderen altijd recht op hebben, ook als ze onterfd zijn. De legitieme portie is de helft van het wettelijk erfdeel. Bij twee kinderen is de helft het erfdeel, bij drie is dat een derde, mits er geen langstlevende partner in het spel is.

Een buitenechtelijk kind zou in de situatie van mijn klant dus aanspraak kunnen maken op een zesde van de erfenis - de helft van een derde deel. Qua omvang vond mijn klant dat een mooi bedrag. We benoemden ook een professionele executeur die zijn nalatenschap gaat afwikkelen. Kwesties over de legitieme portie kunnen ingewikkeld zijn, en daar wil hij zijn dochters zo min mogelijk mee belasten.


-

Spannende cases

Maar hoe eist u die legitieme portie op? U moet bijvoorbeeld met een DNA-test aantonen dat iemand uw vader is. Dat levert soms spannende verhalen op. Zo kreeg ik een keer een rechterlijke uitspraak onder ogen van een geval waarbij een man geen kinderen had. Zijn neven zouden alles erven. De man werd begraven en de neven rekenden zich rijk. Tot er een paar weken na de begrafenis een vrouw opdook die zei dat ze zijn dochter was. Om te voorkomen dat ze zijn DNA kon gebruiken voor een test, hebben de neven de man opgegraven en alsnog gecremeerd. De dochter liet het er niet bij zitten, en haalde uit het graf van haar opa voldoende DNA-materiaal om aan te tonen dat ze wel degelijk familie was.

Uw erfenis goed regelen is dus ontzettend belangrijk. En soms zijn de dingen die u misschien niet direct aan uw financieel adviseur vertelt juist wel heel relevant, anders krijgt u dit soort exotische gevallen in de rechtspraak.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Uw Financieel Jaaroverzicht

Het jaaroverzicht voor uw belastingaangifte

Het financieel jaarovericht voor uw belastingaangifte

Uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 zetten wij tussen eind januari en eind februari voor u klaar in Internet Bankieren. U krijgt een Bankmail zodra u dit overzicht kunt downloaden.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief