Naar de navigatie Naar de inhoud

Nalaten en de fiscus

Uitgelicht

-

Erfenis en belastingvrijstellingen

U betaalt erfbelasting wanneer u een erfenis ontvangt. Voor 2017 zijn er vrijstellingen vastgesteld, die afhankelijk zijn van uw juridische relatie met de overledene.

 

Nabestaandenpensioen en erfbelasting

U hoeft over uw nabestaandenpensioen geen erfbelasting te betalen. Dat geldt zowel voor de Algemene nabestaandenwet (Anw) als het aanvullend nabestaandenpensioen.

U moet over uw nabestaandenpensioen erfbelasting betalen.
 
-

Berekenen: erfbelasting voor uw erfgenamen

Er kunnen veel redenen zijn om globaal te willen weten hoeveel erfbelasting uw erfgenamen moeten betalen bij uw overlijden. Gaat het om een groot bedrag? Kunnen uw erfgenamen de erfbelasting betalen? Welk voordeel levert schenken op? Deze vragen kunnen wij concreet beantwoorden als de omvang van de erfbelasting is vastgesteld.

Vragen van klanten

Hoe voorkom ik dat mijn erfgenamen veel erfbelasting moeten betalen?

U kunt voorkomen dat uw erfgenamen belasting moeten betalen, door bijvoorbeeld te schenken met de 'warme hand'. Hier leest u daar meer over. Maar u kunt mogelijk ook in uw testament maatregelen nemen.

Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.