Naar de navigatie Naar de inhoud

Nalaten en de fiscus

Uitgelicht

-

Erfenis en belastingvrijstellingen

U betaalt erfbelasting wanneer u een erfenis ontvangt. Voor 2016 zijn er vrijstellingen vastgesteld, die afhankelijk zijn van uw juridische relatie met de overledene.

 

Nabestaandenpensioen en erfbelasting

U hoeft over uw nabestaandenpensioen geen erfbelasting te betalen. Dat geldt zowel voor de Algemene nabestaandenwet (Anw) als het aanvullend nabestaandenpensioen.

-
 
-

Berekenen: erfbelasting voor uw erfgenamen

Er kunnen veel redenen zijn om globaal te willen weten hoeveel erfbelasting uw erfgenamen moeten betalen bij uw overlijden. Gaat het om een groot bedrag? Kunnen uw erfgenamen de erfbelasting betalen? Heeft u een technisch ingewikkeld testament nodig? Welk voordeel levert schenken op? Deze vragen kunnen wij concreet beantwoorden als de omvang van de erfbelasting is vastgesteld.

Vragen van klanten

Hoe voorkom ik dat mijn erfgenamen veel erfbelasting moeten betalen?


U kunt voorkomen dat uw erfgenamen belasting moeten betalen, door bijvoorbeeld te schenken met de 'warme hand'. Hier leest u daar meer over. Maar u kunt mogelijk ook in uw testament maatregelen nemen.

Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.

Hoe vindt de verdeling van een erfenis plaats als er geen testament is?

Als er geen testament is opgesteld, dan bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn.

Hoe zorg ik dat ik mijn bedrijf goed achterlaat als ik overlijd?

Als u (plotseling) overlijdt, komen uw nabestaanden voor veel vragen te staan. Niet alleen privé, maar als u een eigen bedrijf heeft ook zakelijk. U doet er goed aan die vragen nu al te beantwoorden.

Video's over nalaten en de fiscus

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Uw Financieel Jaaroverzicht

Het jaaroverzicht voor uw belastingaangifte

Het financieel jaarovericht voor uw belastingaangifte

Uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 zetten wij tussen eind januari en eind februari voor u klaar in Internet Bankieren. U krijgt een Bankmail zodra u dit overzicht kunt downloaden.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief