Naar de navigatie Naar de inhoud

Betaling erfbelasting voorkomen

Hoe voorkom ik dat mijn erfgenamen veel erfbelasting moeten betalen?

Er zijn een aantal mogelijkheden om de erfbelasting voor uw erfgenamen te beperken. Bijvoorbeeld door te schenken met de 'warme hand'. Maar u kunt mogelijk ook in uw testament maatregelen nemen.

Dit is een document waarin iemand verklaart wat er na het overlijden met zijn of haar nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan iemand dus afwijken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament had? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentregister in Den Haag.
 

1. Een doordacht testament opstellen

Het voordeel van een regeling in uw testament boven schenken, is dat u nu geen geld weggeeft. Hoe kunt u via uw testament erfbelasting besparen? Wij noemen twee voorbeelden:

  • Een eerste stap is het benutten van vrijstellingen voor de erfbelasting. Hier ziet u welke vrijstellingen er allemaal zijn. U ziet dat een partner de meest ruime vrijstelling heeft. Voor kinderen geldt een beperkte vrijstelling. Heeft u kleinkinderen? Dan kunt u overwegen om hen een bedrag na te laten. Zij hebben een vrijstelling voor de erfbelasting die net zo groot is als de vrijstelling voor kinderen. Als u een grote familie heeft, kan het dus veel erfbelasting schelen als u iedereen minstens het voor hen vrijgestelde bedrag nalaat. 
  • Als u gehuwd bent, krijgen de kinderen vaak een vordering bij het overlijden van de eerste van u beiden. Die vordering kunnen zij pas opeisen na het overlijden van de langstlevende. Deze vordering kan gekoppeld worden aan een rente. Het kan gaan om een rente die niet direct wordt uitgekeerd, maar pas na het overlijden van de langstlevende. De langstlevende bouwt zo een grotere schuld op aan de kinderen en dat kan erfbelasting besparen bij zijn overlijden.
 

2. Huwelijkse voorwaarden aanpassen

Stel dat u een miljonair bent en trouwt met iemand die niets heeft. Als u geen huwelijkse voorwaarden opstelt, trouwt u in gemeenschap van goederen. Het totale vermogen is dan van u samen. Per saldo bent u de helft armer geworden. Dat scheelt erfbelasting bij uw overlijden. Bij het overlijden van uw nieuwe echtgenoot moet er dan meer erfbelasting worden betaald. Maar door vrijstellingen voor de erfbelasting en de progressieve tarieven kan er per saldo een voordeel ontstaan. In de praktijk zien we deze situatie geregeld bij ondernemers. Ondernemers zijn vaak getrouwd op huwelijkse voorwaarden om schuldeisers op afstand te houden van het vermogen van de partner. De huwelijkse voorwaarden regelen dat de vermogens gescheiden blijven. Na pensionering maakt men de balans op en blijkt sprake te zijn van een 'rijke' en een 'arme' echtgenoot. Ofwel, het vermogen is ongelijk tussen beiden verdeeld omdat de vermogensopbouw heeft plaats gevonden bij de ondernemende echtgenoot. In een dergelijke situatie kan men overwegen om alsnog de overstap te maken naar een huwelijk in gemeenschap van goederen.

 

3. Schenken

De hiervoor genoemde maatregelen kunt u nemen zonder bij leven geld weg te hoeven geven. Als u die mogelijkheden heeft bekeken, kijk dan of schenken vanuit fiscaal oogpunt nog nodig is.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.