Naar de navigatie Naar de inhoud

Nabestaandenpensioen en erfbelasting

Betaal ik over mijn nabestaandenpensioen erfbelasting?

Nee, u hoeft over uw nabestaandenpensioen geen erfbelasting te betalen. Dat geldt zowel voor de Algemene nabestaandenwet (Anw) als het aanvullend nabestaandenpensioen.

Onder de noemer nabestaandenpensioen vallen twee soorten pensioenen. Allereerst kennen we in Nederland de Algemene nabestaandenwet. Voor degenen die in loondienst werken is er een aanvullend nabestaandenpensioen.

Komt u in aanmerking voor een Anw-uitkering dan hoeft u hierover geen erfbelasting te betalen. Deze uitkering heeft bovendien geen gevolgen voor uw partnervrijstelling die de Belastingdienst hanteert.

Over het aanvullende nabestaandenpensioen bent u ook geen erfbelasting verschuldigd. Het bedrag dat u ontvangt, wordt echter wel in mindering gebracht op de vrijstelling die de Belastingdienst hanteert. Stel, uw echtgenote overlijdt. Dan heeft u als echtgenoot recht op een vrijstelling van € 638.089,-. De helft van de waarde van het nabestaandenpensioen wordt daarop in mindering gebracht. Wel is het zo bepaald, dat er altijd tenminste een bedrag van € 164.842,- overblijft.

Let wel: de regels van het partnerpensioen zijn altijd afhankelijk van het pensioenreglement van de pensioenuitvoerder. Informeer ook bij hen waar u recht op heeft, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

U moet over uw nabestaandenpensioen erfbelasting betalen.

Verder praten over uw situatie

Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.