Naar de navigatie Naar de inhoud

Aanspraak maken op nabestaandenpensioen

Hoe maak ik aanspraak op nabestaandenpensioen?

In Nederland zijn er diverse nabestaandenpensioenen. Voor de wettelijke Anw-uitkering is iedereen die aan bepaalde voorwaarden voldoet automatisch verzekerd. Voor degenen die in loondienst werken, bestaat het aanvullend nabestaandenpensioen.

Als u getrouwd bent, kunt u onder voorwaarden aanspraak maken op de wettelijke Anw-uitkering. Zo moet u bijvoorbeeld voor 1 januari 1950 geboren zijn of kinderen onder de 18 jaar hebben. Bent u niet getrouwd? Dan moet u vaak aan een aantal extra voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld:

  • U moet een notariële samenlevingsovereenkomst hebben.

  • U moet minimaal een half jaar een gemeenschappelijke huishouding voeren.

  • U moet uw partner voor uw pensioendatum aanmelden bij het pensioenfonds en zij moeten dat accepteren.

Personen die in loondienst werken, zijn vaak via hun pensioenregeling verzekerd voor een nabestaandenpensioen. Let wel: de regels van het partnerpensioen zijn altijd afhankelijk van het pensioenreglement van de pensioenuitvoerder. Informeer ook bij hen waar u recht op heeft, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Verandert u van baan of bent u werkloos? Ga dan na wat de gevolgen zijn voor het aanvullend nabestaandenpensioen. Het kan zijn dat het nabestaandenpensioen is vervallen of de waarde daalt.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? Bel met onze medewerkers. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week.

0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten)

Identificatiecode vergeten?

Maak eenvoudig een nieuwe code aan

Sneller inloggen en uw saldo bekijken met uw persoonlijke identificatiecode

Bent u uw identificatiecode vergeten? Maak dan in Internet Bankieren een nieuwe code aan en u kunt direct weer inloggen. Voor de Mobiel Bankieren app gebruikt u dezelfde code.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief