Naar de navigatie Naar de inhoud

Erfenis weigeren van overledene met een schuld

Hoe voorkom ik dat ik een schuld erf?

Helaas komt het voor dat erfgenamen te maken krijgen met een schuld van de overledene. Het is in dat geval mogelijk om de erfenis te verwerpen, dus helemaal niet te accepteren, of beneficiair te aanvaarden. Dat wil zeggen dat u wel erfgenaam bent, maar niet verantwoordelijk wordt met uw privévermogen voor de schulden van de nalatenschap.

Let op, want er zijn een aantal dingen die aantonen - wellicht zonder dat u het door heeft - dat u de nalatenschap al heeft geaccepteerd. Hieronder schetsen wij er een aantal:

Iemand die overlijdt, laat bezittingen na. Bijvoorbeeld een huis, auto en bank- en spaartegoeden. En soms ook schulden. Zoals een hypotheek en een lening. Alle bezittingen en schulden behoren tot de nalatenschap.

  • Het leeghalen van de woning en de aanwezige spullen vast verdelen;

  • Het verkopen van de woning van de overledene;

  • Het afgeven van een volmacht om de nalatenschap af te wikkelen;

  • Als erfgenaam deelnemen aan de verdeling van de nalatenschap;

  • Het ondertekenen van een bankverklaring, waarbij het rekeningtegoed van de erflater wordt vrijgegeven.

Persoon die een erfenis nalaat.
Iemand die overlijdt, laat bezittingen na. Bijvoorbeeld een huis, auto en bank- en spaartegoeden. En soms ook schulden. Zoals een hypotheek en een lening. Alle bezittingen en schulden behoren tot de nalatenschap.

Soms is het zo dat erfgenamen niet wisten dat de erflater een grote schuld zou achterlaten. De overheid is op dit moment bezig om de wet aan te passen, waarin erfgenamen meer bescherming krijgen tegen onbekende schulden uit een erfenis.

Persoon die een erfenis nalaat.

Als u twijfelt of u een erfenis wilt weigeren, maak dan gebruik van 'het recht van beraad' zodat u 3 maanden bedenktijd heeft. Het is verstandig u snel na een overlijden te laten informeren door een notaris. Weigert u de erfenis en heeft u kinderen? Dan gaat de erfenis mogelijk op hen over. Is dat niet de bedoeling, dan moeten ook zij de erfenis weigeren.

Let op: als u de erfenis weigert of beneficiair aanvaardt, dan moet u een verklaring indienen bij de rechtbank. Dit kost u € 120,- per persoon. Indien u de erfenis weigert en deze op (klein)kinderen overgaat dan moeten ook zij persoonlijk deze verklaring indienen inclusief bijbehorende kosten.

Bekijk de video mag u een erfenis weigeren

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Uw Financieel Jaaroverzicht

Het jaaroverzicht voor uw belastingaangifte

Het financieel jaarovericht voor uw belastingaangifte

Uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 zetten wij tussen eind januari en eind februari voor u klaar in Internet Bankieren. U krijgt een Bankmail zodra u dit overzicht kunt downloaden.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief