Naar de navigatie Naar de inhoud

Bankzaken afwikkelen na een overlijden

-

Een aantal praktische zaken

Een overlijden van een naaste is altijd een emotionele gebeurtenis. En er moet ook veel geregeld worden. Die (extra) last komt vaak op de schouders van één of enkele personen. Bijvoorbeeld de langstlevende partner met soms een kind. Of als uw langstlevende ouder overlijdt: u als kind(eren). U moet niet alleen in korte tijd de uitvaart regelen, ook een aantal praktische zaken is van belang.

Om het financiële stuk bij de bank snel te kunnen afhandelen, heeft ABN AMRO de Nabestaandendesk. Medewerkers van deze desk helpen u met het regelen van de bankzaken van de overledene. Onze Nabestaandendesk is op werkdagen bereikbaar van 8.30 - 17.00 uur op 020-3434545 (lokaal tarief).

U kunt een overlijden doorgeven aan ABN AMRO via telefoon, internet of op een bankkantoor.

De hoofdregel is dat de producten of diensten die de overledene afnam, worden geblokkeerd. Dit om misbruik te voorkomen. Staat de rekening ook op uw naam of op naam van uw overgebleven ouder, dan wordt deze niet geblokkeerd.

Bankzaken afronden

Binnen drie werkdagen na melding van overlijden, ontvangt u van ABN AMRO een brief op het adres van de overledene. Daarin wordt uitgelegd welke stappen de bank al heeft gezet en wat er nog nodig is om bankzaken af te ronden. Wilt u graag dat deze brief naar een ander adres gestuurd wordt, dan kunt u dat kenbaar maken bij de Nabestaandendesk. Tot slot kan de bank vragen om een ' akte van overlijden ' en soms - als sprake is van erfrecht , om een ' verklaring van erfrecht ' of een ' verklaring van executele '. Zodra deze documenten binnen zijn, geeft ABN AMRO de rekening normaal gesproken binnen vijf werkdagen vrij. Een erfgenaam of executeur heeft dan toegang tot de rekening van de overledene.

Dit is een document waarin officieel wordt vastgesteld dat een persoon is overleden. Dit document wordt afgegeven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar de persoon is overleden. Normaal gesproken regelt de begrafenisondernemer deze akte voor u.
Had de overledene geen testament? Dan staat in de wet wie de erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. Dit is het wettelijk erfrecht. Meer informatie over het wettelijke erfrecht vindt u op de website van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.
In het testament staat wie de executeur is. De executeur wikkelt de nalatenschap af. De executeur kan erfgenaam zijn maar ook een buitenstaander.
In sommige gevallen hebben wij een Verklaring van Erfrecht nodig om de bankzaken goed af te kunnen wikkelen. In de Verklaring van Erfrecht staan persoonlijke gegevens van de overledene, bijvoorbeeld of: de overledene getrouwd was, er (klein)kinderen zijn, de overledene een testament heeft, wie bevoegd is om de nalatenschap af te wikkelen. U vraagt een Verklaring van Erfrecht aan bij een notaris. Deze verklaring kost geld. Vraag deze verklaring daarom alleen aan als ABN AMRO of een andere instantie hierom vraagt.
In een Verklaring van Executele staat wat de executeur moet regelen na het overlijden. Een Verklaring van Executele wordt opgemaakt door een notaris.

Adviesgesprek

Wanneer u na het vrijgeven van de rekening nog vragen heeft, kunt u een adviesgesprek aanvragen bij de Nabestaandendesk. Medewerkers van ABN AMRO helpen u graag om alles zo goed mogelijk af te wikkelen.

Stel een vraag aan een adviseur

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. De adviseurs van ABN AMRO helpen u hier graag bij. Wij gaan samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Uw Financieel Jaaroverzicht

Het jaaroverzicht voor uw belastingaangifte

Het financieel jaarovericht voor uw belastingaangifte

Uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 zetten wij tussen eind januari en eind februari voor u klaar in Internet Bankieren. U krijgt een Bankmail zodra u dit overzicht kunt downloaden.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief