Naar de navigatie Naar de inhoud

Stappenplan voor grip op uw geld

Een grote verandering in uw leven? Houd grip op uw geld!

Gaat u met pensioen of dreigt u uw baan te verliezen? Heeft u plannen voor gezinsuitbreiding, of houdt u juist rekening met een scheiding? Het lijken heel verschillende situaties. Maar allemaal kunnen ze grote gevolgen hebben voor uw financiën.  Dit stappenplan helpt u bij de voorbereiding op en het omgaan met uw budget in de nieuwe situatie.

stap 1

Inzicht in uw persoonlijke financiën
 • Krijgt u te maken met een lager inkomen of hogere lasten? Dan is het extra belangrijk dat u weet wat er binnenkomt en waar uw geld blijft. Een overzichtelijke administratie helpt om al uw geldzaken snel op een rij te zetten.

 • Maak daarvoor een overzicht van uw inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden, bijvoorbeeld aan de hand van een begroting. Denk ook aan de jaarlijkse rekeningen zoals gemeentelijke heffingen.

 • Inzicht in uw inkomsten en uitgaven is bovendien een goede basis om te budgetteren. Zo gaat u bewuster om met uw geld en kunt u grote uitgaven beter plannen.

stap 2

Bereid u voor
 • Gaat u met pensioen?
  Waar heeft u allemaal pensioen opgebouwd? Heeft u de nodige aanvullende verzekeringen afgesloten? Is het nodig om extra maatregelen te treffen? U kunt natuurlijk ook contact opnemen met uw pensioenfonds of verzekeraar.

 • Gaat u scheiden?
  Waar gaat u wonen? Is het nodig om uw woning te verkopen?

 • Verwacht u een baby?
  Hoe wordt de verdeling tussen werk en zorg. Wat betekent het als een van de ouders minder gaat werken? Wat zijn de kosten die u kunt verwachten voor de kinderopvang?

 • Wordt u werkloos?
  Als u uw baan verliest, kunt u vanaf 3 weken voordat u werkloos wordt, een WW-uitkering aanvragen. Informeer ook of u recht heeft op een ontslagvergoeding.

 • Vaste lasten
  Neem uw vaste lasten onder de loep op het moment dat u nog ruimer in uw budget zit. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteitsleverancier, internet, abonnementen, de auto. Op deze uitgaven kunt u vaak flink besparen. Het bedrag dat u uitspaart, kunt u nu vast opzij zetten. Daarmee kunt u straks een periode met een lager inkomen overbruggen. De Nibud BufferBerekenaar geeft advies op maat over het spaarbedrag waar u zich op kunt richten.

  Ook aflossingen op leningen behoren tot de vaste lasten. Misschien kunt u nu iets extra terugbetalen. Let wel goed op of er geen boete is verbonden aan eerder terugbetalen. Misschien kunt u de lening elders goedkoper onderbrengen. Als uw leningen zijn terugbetaald, kunt u proberen om het bedrag dat u betaalde aan aflossing daarna opzij te zetten als spaargeld.

stap 3

Omgaan met minder geld
 • Toeslagen
  Een lager inkomen kan gevolgen hebben voor uw recht op zorg- of huurtoeslag. Denk ook aan het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag. Op Nibud.nl/berekenuwrecht kunt u berekenen waar u recht op heeft,  hoeveel deze regelingen u opleveren en hoe u ze kunt aanvragen. Ook gemeentes kunnen hun regelingen bekend maken op deze site.

 • Woonlasten
  Heeft u te maken met dubbele woonlasten, die u niet kunt opbrengen? Vraag dan bij uw bank of hypotheekverstrekker na wat de mogelijkheden zijn.

 • Besparen op uw uitgaven
  Dit is soms onvermijdelijk. Probeer bijvoorbeeld grote aankopen uit te stellen of kies voor een goedkopere variant.  Of bespaar op kleding, boodschappen, een drankje op een terras. Ook boodschappen doen kan vaak goedkoper. Hoe sneller u uw bestedingspatroon aanpast, des te kleiner is de kans op financiële problemen. Maar ook als u beginnende schulden heeft, kunt u grotere problemen voorkomen.

 • Budget advies
  Het Persoonlijk Budgetadvies is een handig hulpmiddel van het Nibud om uw nieuwe inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. U kunt uw situatie vergelijken met andere huishoudens en nagaan waar u relatief veel aan uitgeeft.

stap 4

Hoe het verder gaat
 • Houd in de nieuwe situatie de vinger eerst goed aan de pols, tot u gewend bent aan uw nieuwe inkomsten- en uitgavenpatroon.
  Wat kunt u in de toekomst nog verwachten? Is het nodig om daar nu voorzorgsmaatregelen voor te treffen? Hoeveel geld heeft u dan nodig en hoeveel zekerheid wilt u daarin hebben? 
  U kunt ook proberen om uw inkomsten te vergroten door meer te gaan werken of op zoek te gaan naar een andere baan.

 • Tot slot een paar belangrijke tips:
  Vraag informatie als u iets niet weet of begrijpt  
  Reageer op tijd  
  Maak stappen en bedragen concreet: hoeveel minder wilt u werken, hoeveel wilt u besparen?

stap 5

Maak een afspraak
 • Komt u er niet uit? Onze adviseurs helpen u graag.

Afspraak maken met een Financieel adviseur? Dat kan op werkdagen van 8.00 - 21.00 uur.

0800 - 024 07 09 (gratis)

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.