Naar de navigatie Naar de inhoud

Kersttafel spektakel

Kersttafel spektakel

Less is more

Goede financiële voornemens sneuvelen vaak in de dure decembermaand. Het motto van blogger Joyce Meursing van justlikesushi.com is 'Less is more'. Zij kijkt kritisch naar haar uitgavepatroon, ook tijdens de feestdagen. Joyce geeft een aantal slimme bespaartips om de feestdagen zonder financiële kater door te komen. #Doemeermetminder.

Persoonlijk en simpel

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent dat iedereen zich gaat storten op het kopen van de perfecte cadeautjes en outfits. Ook het kerstdiner moet natuurlijk tot in de puntjes verzorgd zijn. Elk jaar hoor je dat wij Nederlanders miljoenen uitgeven tijdens deze feestelijke dagen en vaak moet alles luxer, groter en uitgebreider. Zelf ben ik hier totaal niet van en probeer ik juist hier en daar te besparen op een creatieve manier. Ik zie je al denken…karige feestdagen. Nee, juist niet! Focus op wat echt belangrijk is, genieten met de juiste mensen om je heen.

Mijn vriend en ik gaan volgend jaar verhuizen, vandaar dat ik deze kerst extra wil bezuinigen. In tegenstelling tot vele anderen willen wij graag kleiner gaan wonen en genieten van een knus appartement met niet te veel spullen om ons heen. In ons dagelijks leven zijn we bewust bezig met bezuinigen, en we voeren dit daarom extra door tijdens de aankomende feestdagen. Tijdens het kerstdiner wil ik mij richten op gezonde en makkelijke maaltijden. De styling hou ik daarbij vooral persoonlijk en simpel. Ik maak gebruik van de spullen die ik al heb en integreer deze in de aankleding van de kersttafel. Met simpele DIY's en accessoires zet je al snel een kerstsfeer neer zonder dat je een vermogen kwijt bent.

doemeermetminder_1kolom_kersttafelspektakel_2

Dit zijn mijn tips om te bezuinigen met het aankleden van het kerstdiner, waarbij je nog steeds het ultieme feestgevoel ervaart.

Koop tweedehands/kringloop

Natuurlijk kun je prachtige schalen, borden, kaarsenhouders en tafellakens helemaal nieuw kopen, maar hoe vaak gebruik je deze na kerst nog? Ik ben echt een liefhebber van kringloop- en tweedehandswinkels. Voordat ik bij de bekende winkels ga shoppen, neem ik altijd een kijkje bij mijn plaatselijke kringloopwinkel. Zeker voor accessoires kun je hier goed terecht. Ik heb daar een mooie verzameling marmeren waxinelichthouders en plateaus mogen vinden. De prijs? Rond de 50 cent per stuk. Echt een fractie van wat je er normaal voor zou moeten betalen. Na de kerst staan ze leuk verspreid door mijn huis.

doemeermetminder_1kolom_kersttafelspektakel_6

Ga voor een personal touch

Voor mij gaat het vooral om de aanwezigheid van familie en vrienden tijdens de feestdagen. Cadeaus zijn daarbij vooral een bijzaak. Tijdens verjaardagen, feestdagen of andere feestelijke momenten maak ik graag (kleine) cadeau-pakketjes met een aantal favoriete producten van het feestvarken. Vaak gaat het meer om het gebaar dat je maakt dan om de daadwerkelijke inhoud. Tijdens de feestdagen maak ik de eettafel specialer door er een 'personal touch' aan toe te voegen. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om een klein notebookje mee te geven aan mijn gasten met wat persoonlijke woorden. Dit hoeft echt niet veel te kosten. Het boekje en de overige aankleding kosten in totaal amper een paar euro.


doemeermetminder_1kolom_kersttafelspektakel_4

DIY erop los

Wanneer je geld wilt besparen, is het maken van je accessoires voor de aankleding van je tafel een van de beste opties. Zo kun je creatief aan de slag gaan en unieke items maken. Ik heb bijvoorbeeld mijn simpele zwarte kaarsen een speciale touch gegeven door de onderkant wit te maken met een ombre effect. Check vooral Pinterest voor de beste DIY's!

doemeermetminder_1kolom_kersttafelspektakel_7

Hergebruik je spullen

Laten we eerlijk zijn, wij Nederlanders hebben teveel spullen. Wanneer je een rondje gaat maken door je huis zul je zeker spullen vinden die je kunt hergebruiken voor de aankleding van je kersttafel. Toen ik even op zolder ging rondkijken kwam ik een tof zwart-wit dekbedovertrek tegen. Dat bleek een perfect tafellaken te zijn voor de aankleding. Misschien is het niet geheel normaal om dit soort items te hergebruiken, maar het kan je mogelijk wel inspireren om anders te kijken naar de items die je al in je bezit hebt.

doemeermetminder_1kolom_kersttafelspektakel_1

Hoe ben ik te werk gegaan bij de aankleding van deze kersttafel?

Allereerst ben ik op zoek gegaan naar een laken die ik wilde gebruiken als ondergrond. Ik heb al een wit tafellaken, maar omdat ik voor iets specialers wilde gaan moest ik creatief zijn. Tijdens een rondje door mijn huis kwam ik een 'oud' dekbedovertrek tegen. Ik wist meteen dat ik daar wat mee moest doen. Dit dekbedovertrek heb ik jaren geleden gevist uit de H&M sale voor maar €9,95.

Voor de aankleding van de tafel heb ik mijn alledaagse borden gebruikt maar door verschillende combinaties te gebruiken wordt het net even specialer. Het witte bord komt van de Hema en kostte €3,50. Het zwarte bord heb ik bij mijn plaatselijke kringloop winkel vandaan voor maar €0,50.

Ik heb simpele servetten met gouden stippen opgerold en deze voorzien van een snoepkerststokje en een dennentakje om de aankleding echt van een winterse kersttintje te voorzien. De servetten (€1,14), de snoepkerststokjes (€0,89), lintje (€0,97), bestek (€2,79) en papier (€1,12) heb ik van één van mijn favoriete winkels; Søstrene Grene. Deze winkel is zeker voor de feestdagen, maar ook daarbuiten, de beste plek voor de aankleding van je kersttafel, zonder dat je een fortuin kwijt bent.

De marmeren kaarsenhouders heb ik van mijn plaatselijke kringloopwinkel vandaan en kostten mij maar tussen de €0,25 en €1,50 per stuk. De zwarte kaarsen heb ik gekocht bij Ikea (€3,49 voor 5 stuks). Om de kaarsen te bewerken heb ik latexverf gebruikt. De stempels die ik heb gebruikt, komen bij Hema vandaan en heb ik destijds gekocht voor maar €2,50.

Voorkom een financiële kater na de feestdagen

December is voor velen een financiële uitdaging. Hoe houdt u grip op uw uitgaven? Met de Grip app weet u precies waar u uw geld aan uitgeeft. Daarnaast is er ook nog Tikkie; onze app waarmee u gemakkelijk kosten kunt delen met vrienden en familie via WhatsApp.

Ontvangt u ongevraagd een WhatsApp-bericht van ons? Reageer dan niet om phishing te voorkomen.

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.