Naar de navigatie Naar de inhoud

Hoe Femke deze maand failliet gaat

Kindje met handen in het haar

Femke is er in oktober al zenuwachtig voor. De decembermaand. Ze weet namelijk dat het geld er dan weer met bakken tegelijk uitvliegt. Het begint met Sinterklaas, daarna is ze jarig, dan komt kerst, vervolgens oud & nieuw en op 2 januari is haar zoon Max jarig. Je zou denken: 'dat zie je het hele jaar aankomen, houd er rekening mee.' Maar dat lukt dus niet. En dit is waarom..

doemeermetminder_1kolom_bloggerfemke

Ik neem me altijd voor...

Ik neem me altijd ALTIJD voor om het dit jaar niet te gek te maken. Dus als mijn salaris gestort wordt, heb ik mezelf al toegesproken: "Dít is wat je hebt, let erop. We gaan een keertje niet rood staan!"

Mijn moeder heeft dan al gezegd: "We maken het niet te gek met Sinterklaas hoor. De kinderen vinden het het leukst om cadeautjes uit te pakken, het hoeft allemaal niet zo groot. En wij hebben zelf alles al dus, laten we elkaar als volwassenen alleen een chocoladeletter geven. Het gaat om de gezelligheid." In principe ben ik het daar helemaal mee eens, totdat ik de stad inga om voor mijn kind, mijn twee neefjes en mijn nichtje speelgoed in te slaan. Ik voel me in zo'n speelgoedwinkel namelijk zelf een kind. Als ik zie dat je het tegenwoordig zo gek niet kunt bedenken of ze hebben er een Frozen-exemplaar van gemaakt (en daar is mijn nichtje gek op) dan kan ik niet kiezen en neem ik èn het parfummetje èn de Elsa-jurk èn het Frozenkleurboek, en de Frozen-make-up-doos. Hetzelfde geldt voor de jongetjes, alleen is het thema dan Cars of Mickey Mouse Club House of Spiderman. Het is niet dat ik zo materieel ingesteld ben, maar ik verheug me gewoon zo op die glimmende gezichtjes als ze het papier van het cadeautje hebben opengescheurd.

Tip 1:
Ga met een plan naar de speelgoedzaak. Bepaal je budget van tevoren.

Ik houd mezelf voor de gek

Mijn verjaardag volgt een week later. Ik houd mezelf voor de gek dat ik niks ga doen, maar op de dag zelf wil ik dan toch ineens met mijn familie en aanhang en kinderen naar een kindervoorstelling van De Toverknol en daarna lunchen. Dit pakt ietsje duurder uit dan ik incalculeer. Hetzelfde geldt voor de gevulde biologische kippetjes die ik die avond aan een groep vrienden serveer. Daarbij komt nog een voorafje (antipasti van mijn lievelingstraiteur), een toetje (chocoladetaart van mijn lievelingspatisserie) en mijn lievelingswijn bij (niet een paar flessen, maar een paar dozen) en dit tikt toch wel weer aan.

Tip 2:
Alles wat je bij speciaalzaken haalt is rammend duur. Leer zelf een chocoladetaart bakken. Hoe moeilijk kan het zijn?

Het enige lichtpuntje

Gelukkig kom ik uit een familie waar kerst traditioneel niet gevierd wordt met cadeaus. Dat is het enige lichtpuntje in deze financieel zeer penibele maand. Het vervelende is echter wel dat ik het niet kan laten om de hele familie uit te nodigen om bij ons te komen eten op Eerste Kerstdag. Ze bieden natuurlijk aan om ieder een gang mee te nemen, maar 'relaxed' als ik ben sla ik dat af. "Nee joh, het is he-le-maal geen moeite", "Nee joh, het gaat me he-le-maal niet teveel geld kosten." Ik besluit het hele verjaardagsdiner nog een keertje over te doen, zodat ik, naast de duik in mijn portemonnee, niet ook nog een duik in mijn creativiteit hoef te nemen.

Tip 3:
Tuurlijk kun je je familie uitnodigen om te komen eten met kerst, maar misschien moet je niet drie etentjes in één maand voor je rekening nemen.

Leuk maar stom

Omdat ik eigenlijk nooit een Oud&Nieuw-feestje vind waar ik ook daadwerkelijk mijn hele avond door wil brengen, trek ik ook dat evenementje naar me toe. Leuk, maar wel stom. Want daar bega ik weer dezelfde fout. Iedereen is reuze-welwillend aangaande het meebrengen van drank en eten, maar daar ga ik weer: "Nee hoor, ik koop zelf wel vijftig oliebollen". "Nee hoor, je hoeft niet te gaan slepen met een fles champagne, ik laat gewoon een paar doosjes bezorgen door de slijter. No problemo."

Tip 4:
Het is niet asociaal om mensen iets te laten meebrengen. Dat doen ze graag. Schijnt.

Arm en berooid

Als ik arm en berooid lig uit te puffen in de goot na de decembermaand is daar ...tadadadaaaaa... de verjaardag van mijn allerliefste schattige (ook best wel vaak irritante) zoon Max. Hij wordt vier en gaat naar school. Zo'n feestje vier je niet op een matige manier, dus huppekee: een costum-made Cars-taart, cupcakes, biertjes voor de volwassenen en die supersonische skelter die hij zo graag wil.

Tip 5:
Op een kinderverjaardag moet je niet bezuinigen (nou ja, je moet het niet te dol maken natuurlijk)

Vanaf 3 januari bruine bonen, dat zie ik nu al.

Voorkom een december faillissement :-)

Weten hoe u een december faillissement kunt voorkomen? Krijg op een leuke manier inzicht in uw inkomsten en uitgaven en download onze app: Grip. Met Grip weet u precies waar u uw geld aan uitgeeft en kunt u eenvoudig budgetten instellen.

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.