Naar de navigatie Naar de inhoud

Feestfabels en budgettips

Budgetvriendelijk feestvieren

In december vieren we doorgaans graag de feestdagen met familie en vrienden. Bij alle feestdagen horen gebruiken. Zo ook bij kerst en oud & nieuw. Weet u welke gebruiken bij deze feestdagen horen? De dames van de community How 2 Spend It hebben enkele feestfabels voor u op een rij gezet die u ongetwijfeld bekend voorkomen.

Fabel 1: Met de feestdagen moeten we er fabuleus uit zien

Vraagt u zich bij ieder feestje af of u een nieuwe outfit moet kopen? Dat hoeft niet. Vaak heeft u genoeg kledingstukken in de kast die u kunt opleuken met feestelijke accessoires. Of ruil eens een outfit met een vriend of vriendin. Als u toch een nieuwe outfit wilt kopen, koop dan iets wat u ook in het dagelijks leven zal dragen.

Fabel 2: Met de feestdagen moeten we dure dingen eten, zoals wild

Een bekend taboe. Vaak nuttigt men voor het kerstdiner al veel lekkere hapjes, waardoor niemand meer trek heeft tegen de tijd dat het dure wild op tafel komt. Zonde en niet nodig. Houd het simpel en verdeel de taken. Veel mensen vinden het leuk om iets lekkers te bereiden en dan van elkaar te proeven. Dat scheelt tijd, stress en geld.

Fabel 3: Met de feestdagen geven we elkaar veel en dure cadeaus

Onzin. De feestdagen draaien om het samenzijn, het dankbaar zijn en om lekker eten. Cadeaus vormen eerder een leuke bijkomstigheid dan de kern van de feestdagen.
Als u toch een persoonlijk cadeautje wilt kopen is het een goed idee om ruim voor de feestdagen op zoek te gaan. Grote kans dat het dan goedkoper is. U kunt er ook een spelletje van maken. Spreek bijvoorbeeld een maximaal bedrag af wat besteed mag worden aan een cadeau. Op deze manier hoeft u niet bang te zijn dat de ander u een duurder cadeau geeft.

Fabel 4: Met oud & nieuw gaan we naar exclusieve party's

Het kan uiteraard leuk zijn om naar een feest te gaan met oud & nieuw. Maar dan moet het wel binnen uw budget passen. Houd er rekening mee dat uw vrienden mogelijk een ander budget hebben. Bespreek het daarom vooraf. Zo zorgt u ervoor dat het voor iedereen een feestje wordt en blijft.
Op zoek naar een budgetvriendelijkere variant? Een feestje thuis met vrienden of familie kan ook gezellig zijn. En dat hoeft niet veel te kosten. Enkele flessen bruisende wijn, oliebollen, een pak sterretjes en leuke muziek zijn vaak al voldoende. Deze kosten kunt u natuurlijk eenvoudig delen. Of u verdeelt de inkopen.

Fabel 5: Ook de kerstboom en oud & nieuw-tafel moeten hip zijn

De dames van How 2 Spend it hebben onderzoek gedaan naar de laatste kerstboomtrends. Ze vonden: 'romantische pasteltinten', Scandinavisch zwart/wit of 'pink with a twist. Mooi hoor.
Maar waarom zou u elk jaar nieuwe spullen kopen? Vaak heeft u meer spullen op zolder liggen dan u denkt. Hergebruik dat wat u heeft en koop na de feestdagen nieuwe kerstversieringen. De feestartikelen zijn dan flink in de aanbieding.

Bespaartips voor december

Wilt u volgend jaar december iets meer kunnen uitgeven? Begin dan met een goede voorbereiding en probeer uw december uitgaven zo goed mogelijk in te schatten. Vul uw December Budgetplan in om overzicht te houden en spaar het hele jaar door elke maand een klein vast bedrag ...

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.