Naar de navigatie Naar de inhoud

Do It Yourself Kerst

Do it yourself kerst

De dure feestmaand

December staat bekend als 'de dure feestmaand'. Wilt u weten hoe u de feestmaand financieel overleeft? In dit blog laat Charlotte Kan u zien hoe zij kerstversiering creëert voor maar een paar euro. Charlotte is van beroep modeontwerper, en een maker in hart en nieren.

Ontspan je met een DIY

De decembermaanden kunnen niet alleen duur, maar ook stressvol zijn en mijn favoriete manier om te ontspannen is door iets te maken. Mijn 'guilty pleasure' is een avondje Netflix, een glas wijn een stukje zeezout karamel chocola en een handwerkje op schoot. Voor mij dé manier om de to-do lijstjes in mijn hoofd stil te krijgen en tegelijkertijd originele cadeaus, decoraties en cadeauverpakkingen te maken. Voor mij is besparen dan ook geen straf, maar onderdeel van de feestdagen. Mijn 7 tips laten je zien dat een sfeervol huis ook met een klein budget binnen bereik is.

Tip 1: Breek met tradities

Een kleine boom kost misschien niet veel, maar er zijn ook alternatieven die gratis zijn. Zo ging ik op pad na de eerste echte herfststorm. Met schoenen vol modder en tassen vol kerstgroen kwam ik thuis. De takken heb ik opgehangen, in een vaas gezet en versierd met kerstdecoraties. De kleine takjes heb ik gebruikt om de pakketjes te versieren. Je kunt het kerstgroen ook helemaal overslaan en je versieringen rechtstreeks op je muur plakken in de vorm van een kerstboom. Gebruik eventueel washi tape dat in verschillende kleuren en prints te krijgen is.

Tip 2: Inpakken

Papier is misschien het meest eenvoudig om op te besparen. Het hele jaar door bewaar ik mooie doosjes, kraft papieren draagtassen. Vind je dat te saai dan kun je de verpakking feestelijker maken door het papier te bestempelen, een takje groen toe te voegen of er een lintje omheen te knopen.

Tip 3: Furoshiki

Dat inpakken ook met stof kan, weten ze in Japan al jaren. De doeken die ze daarvoor gebruiken heten, furoshiki. Er zijn verschillende manieren om de doeken te knopen. Zo is er een speciale techniek om twee flessen in te pakken en diverse methodes voor rechthoekige cadeaus. De Japanse regering heeft de technieken zelfs gepubliceerd. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar je bespaart ook doordat je de doeken eenvoudig kunt hergebruiken. Het werkt het best met soepele stoffen die niet al te dik zijn. Bijvoorbeeld een sjaal van zijde, ongebleekt katoen of gewassen linnen.

Tip 4: Doe het zelf decoraties

Eenvoudige kerstballen kosten misschien weinig, maar wie iets unieks wil is al snel €3,- tot €7,- per kerstversiering kwijt. Het loont dus om zelf aan de slag te gaan. Gebruik gratis online tools zoals Pinterest en Evernote om inspiratie, sfeerbeelden en werkbeschrijvingen te verzamelen.

doemeermetminder_1kolom_doityourselfkerst_3

Tip 5: Thuis winkelen

Kijk eerst wat je al in huis hebt voordat je inkopen doet. Verzamel alles dat bruikbaar is en let op kleur, textuur, prints en maak combinaties die passen bij je stijl en interieur. Kijk verder dan de traditionele kerstkleuren en negeer trends.
Zo vond ik oude lapjes en restjes stof die ik heb gebruikt om cadeaus in te pakken en mijn eigen furoshiki doeken van te maken. Op mijn rommelkamer vond ik de polyester vulling, pailletten en glaskralen voor de zelfgemaakte kerst decoratie.

Tip 6: Maak een lijstje

Wanneer je thuis bent uitgewinkeld weet je precies wat je nog nodig hebt om zelf aan de slag te gaan. Maak een lijstje zodat je tijdens het winkelen minder snel in de verleiding komt om een impulsaankoop te doen. Daar ging ik zelf de mist in, maar ik heb de bon bewaard en wat ik niet heb gebruikt gaat terug.

Tip 7: Start nieuwe tradities

Nodig vrienden of familie uit om samen kerstversieringen te maken, het gaat een stuk sneller en het is veel gezelliger! Wie weet start je zo een nieuwe traditie, waarbij het besparen onderdeel van de festiviteiten wordt. Bonustip: Zet een foute kerst-cd op om in de stemming te komen.

Werkbeschrijving kerstdecoraties van vilt

Dit is een werkbeschrijving voor kerstdecoraties van vilt (voor ca. 30 kerstdecoraties).

Download hier de PDF template (pdf, 255kB) om de patronen uit te knippen.

Materiaal
1x polyester vulling uit een goedkoop kussen ( €2,- )
2x strengen borduurgaren ( €2,50 )
2x doosjes glaskralen ( €5,- )
2x doosjes pailletten ( €1,8 )
4x velletjes wolvilt 20 x 30 cm, dikte 1mm ( €4,- )
1x glans draad voor ( €0,90 )
Materiaal kosten zijn ca. €0,55 per versiering.

Gereedschap
1x naald die door de kraaltjes past
1x schaar
1x potlood
handjevol spelden

Do it yourself kerst
 
Do it yourself kerst

  • Print het velletje met de patronen (pdf, 255kB) en knip ze uit. Leg nu twee velletjes vilt op elkaar en plaats de uitgeknipte patronen op het vilt. Je moet misschien even schuiven om zoveel mogelijk vormen uit de lapjes te krijgen.
  • Speld de papiertjes vast en knip de vormen uit het vilt.
  • Gebruik een scherp potlood om de patronen over te nemen op stof. Het kan handig zijn de gaatjes in de patronen eerst door te prikken met een naald.
  • Knip ongeveer 60 cm borduurgaren af en splits de draad. Naai eerst het patroon op het vilt en daarna de kraaltjes en pailletten. Herhaal voor de andere kant van de kerstversiering.
  • Leg twee versierde lapjes vilt op elkaar met de versierde kanten naar buiten en naai ze aan elkaar door regelmatige steekjes te maken langs de rand. Stop tot je een opening hebt van ongeveer twee centimeter.
  • Neem een pluk vulling en vul het vormpje tot deze mooi is opgevuld. Naai nu het laatste stukje dicht
  • Neem een stukje borduurgaren of een lintje en maak dit vast aan de bovenkant van je kerstversiering.

Voorkom een december faillissement :-)

Weten hoe u een december faillissement kunt voorkomen? Krijg op een leuke manier inzicht in uw inkomsten en uitgaven en download onze app: Grip. Met Grip weet u precies waar u uw geld aan uitgeeft en kunt u eenvoudig budgetten instellen.

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.