Naar de navigatie Naar de inhoud

Budgetkoken tijdens de feestdagen

Bespaartips voor de gastheer of -vrouw

Kunt u weinig geld uitgeven tijdens de feestdagen, maar heeft u toch beloofd om Sinterklaasavond of Kerstmis bij u te vieren? Lekker en gezellig eten hoeft niet duur te zijn. Wij geven een aantal budgettips waarmee u geld kunt besparen en toch een feestelijke maaltijd of hapje kunt serveren.

1. Consuminderen

Heeft u wel eens gehoord van consuminderen? Bij consuminderen gaat u simpelweg minder consumeren, dus minder kopen. Hierdoor moet u creatiever zijn met wat u hebt. Tijdens de feestdagen ontkomt u er natuurlijk bijna niet aan om af en toe naar de winkel te gaan. Toch kunt u voordat u dit doet eerst eens in de kast kijken wat u allemaal aan ingrediënten en voedingsmiddelen in huis hebt. Bedenk of hier nog een leuk hapje van te maken is en laat u eventueel inspireren door diverse online receptensites. Restanten van groente kunt u bijvoorbeeld goed gebruiken voor een soepje.

2. Boodschappen

Als u dan toch iets moet kopen, zorg dan dat u gericht boodschappen doet en niet met veel meer producten thuiskomt dan nodig. Een boodschappenlijstje kan u hierbij helpen. Of neem contant geld mee, zodat u geen impulsaankopen kunt doen. Koop verder producten in de aanbieding of op de markt en blijf prijzen vergelijken. Oftewel, een goede voorbereiding is belangrijk. Schat uw december uitgaven vooraf zo goed mogelijk in en vul uw December Budgetplan in.

3. Deel de kosten

Laat uw gasten helpen en vraag hen allemaal om een gerecht (of hapje) te maken. Vaak vinden mensen het leuk om de handen uit de mouwen te steken en bij te dragen aan bijvoorbeeld het kerstdiner. U bent immers al de gastheer of -vrouw die zijn of haar huis te beschikking stelt voor een feestje. Dit wordt vaak al erg gewaardeerd.

4. Aankleding huis

De aankleding van uw huis doet veel voor de gezellige sfeer. Zorg dat het opgeruimd is en dek de tafel met een chic uitziend kleed. Zet er een paar kaarsen op en het ziet er direct gezellig uit. Heeft u geen geld voor een kerstboom? Wees dan creatief en haal takken in het bos en hang deze ter decoratie ergens op met een paar kerstballen eraan. Ook kunt u zelf pompoms maken van papier die er heel feestelijk uitzien.

5. Feestelijke recepten

Ook met minder geld kunt u uw gasten heerlijke gerechten voorschotelen. Van zoete aardappelsoep tot pompoen met geitenkaas en yoghurt met gebakken banaan. Met deze recepten van Rosaly Ruardy kookt u de sterren van de hemel. Download de pdf, print 'm uit en u kunt aan de slag.

6. Presentatie borden

U kunt eenvoudig indruk maken met een gerecht door deze mooi te presenteren. Dit is niet alleen voor topchefs weggelegd, maar ook voor u. Bij het opmaken van een bord begint u in het midden en blijft u weg van de rand. Gebruik kleine porties en besprenkel eventueel wat olie over het gerecht. Of garneer met wat kruiden. Gebruik vooral ook hulpmiddelen als vormpjes om uw gerecht op te leuken. Vaak helpt de presentatie bij het nog meer laten smaken van een gerecht, ook al is het gerecht simpel en betaalbaar.

Bespaartips voor december

Wilt u volgend jaar iets meer te besteden hebben in de maand december? Spaar dan het hele jaar door elke maand een klein vast bedrag. Lees meer bespaartips voor deze feestmaand.

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.