Naar de navigatie Naar de inhoud

Besparen in de feestmaand

December bespaartips

Voor veel huishoudens is de decembermaand de duurste maand van het jaar. Het kopen van cadeaus, lekker eten, nieuwe kleding en versieringen kunnen hoog in de kosten oplopen. Wij hebben enkele praktische tips voor u op een rij gezet die u kunnen helpen om de feestmaand financieel gezond door te komen.

1. Kerstversieringen

Een kerstboom in huis halen en deze optuigen is voor veel mensen de start van de feestpret. De voordeligste optie is het kopen van een kunstkerstboom, omdat u deze elk jaar opnieuw kunt gebruiken. Voor kerstversieringen en kerstballen kunt u natuurlijk terecht bij tuincentra, maar vaak zijn winkels als de Action en de Xenos goedkoper.

Een ander idee is om een bezoek te brengen aan het bos en daar dennenappels en ander wintergroen te verzamelen om uw huis te versieren. Als u dit combineert met leuke kaarsen dan heeft u al snel een leuke kerstsfeer gecreëerd. Bekijk ook eens alle leuke DIY (Do It Yourself) kerstversieringen die u kunt vinden op Pinterest en laat u inspireren.

2. Boodschappen

Probeer voor meerdere dagen tegelijk boodschappen in te kopen. Hoe vaker u boodschappen doet, hoe sneller u in de verleiding komt om overbodige dingen te kopen. Maak daarnaast een boodschappenlijstje voor uzelf en wijk hier niet vanaf. Zo komt u minder snel in de verleiding om iets onnodigs te kopen.

Koop aanbiedingen en vries deze in wanneer u ze niet direct nuttigt. Zo staat bijvoorbeeld de Lidl bekend om haar betaalbare en culinaire aanbiedingen rond de feestdagen. Ook kunt u geld besparen door aan het einde van de dag naar de markt te gaan. Vaak krijgt u dan kortingen.

3. Vooraf sparen

U kunt al het gehele jaar rekening houden met de dure decembermaand door iets opzij te zetten. Spaar bijvoorbeeld elke maand een klein vast bedrag, zodat u in december meer kunt besteden. Stel bijvoorbeeld Automatisch Sparen in om uw spaardoel te halen. Dit kan na inloggen bij Internet Bankieren of via onze Mobiel Bankieren app.

Een ander idee is om wat spullen die u niet of nauwelijks meer gebruikt te verkopen op Marktplaats. Deze opbrengsten kunt u vervolgens gebruiken voor de dure decembermaand.

4. Kleding

Tijdens de feestdagen vindt u het ongetwijfeld leuk om uw mooiste kleren uit de kast te trekken. Of sterker nog, iets nieuws te kopen om aan te trekken. Dat laatste is vaak erg prijzig. Kijk daarom nog eens goed in de kast en leuk uw outfits op met een mooie ketting of leuke das. Of ruil uw mooiste outfit met die van uw vriend of vriendin. Mocht u toch iets nieuws willen aanschaffen? Struin dan het internet eens af naar aanbiedingen.

5. Naar de leerling-kapper

Tijdens de feestdagen is het vaak fijn om iets meer tijd te besteden aan uiterlijke verzorging. Wilt u bijvoorbeeld naar de kapper? Bezoek dan eens een opleidingscentrum voor kappers waar een leerling-kapper u knipt en kleurt tegen een voordelig tarief. Vaak is zo'n opleidingscentrum ingericht als een echte kapsalon. Tijdens een knipbeurt krijgen de leerlingen aanwijzingen van een docent, dus het zou wat langer kunnen duren dan bij een normale kapper.

6.  Wacht de eindejaar-aanbiedingen af

Misschien wilt u de laatste dagen van december niet nog meer geld uitgeven. Maar na de kerst zijn veel feestartikelen in de aanbieding. Ook andere producten zoals kleding worden dan sterk in prijs verlaagd. Zo zou u slim inkopen kunnen doen voor een volgend jaar.

Begin met een buffer

Komen enkele van deze tips voor u nu te laat? Begin dan nu alvast met het opbouwen van een buffer voor volgend jaar.

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.