Naar de navigatie Naar de inhoud

5 tips voor een budgetproof feestmaal

5 tips voor een budgetproof feestmaal

Zo kom je de feestmaand door

Sinterklaas, kerst en oud & nieuw maken dat uw bankrekening het zwaar te verduren krijgt in december. Om meer grip op uw geldzaken te krijgen geeft blogger Anna Schram 5 tips voor een budgetproof feestmaal. Anna is content manager en freelance tekstschrijver.

Een feestmaal én een kerstoutfit

Ieder jaar kijken we weer uit naar de feestdagen. Het is een gezellige periode waarin alles mag en alles kan. Nou ja, zo lijkt het… Want én, én, én heeft ook één nadeel. Als je niet uitkijkt doet het ook een beetje pijn in de portemonnee. Je wilt je dierbaren verrassen met mooie cadeaus, voor jezelf een nieuwe party dress kopen, een kaartje voor het feest van de eeuw scoren, én je bent ook van plan om een uitgebreid feestmaal op tafel te toveren. Alles bij elkaar opgeteld gaat je dat niet in je koude kleren zitten.

Ik ben geen financieel wonder, maar als ik moet besparen dan lukt dat meestal wel. Ik heb een aantal handige trucjes ontwikkeld, die ik toepas in perioden waarin het financieel iets krapper is of maanden waarin ik veel uitgaven heb (zoals de decembermaand). Ik ben vooral een slimme shopper geworden als het aankomt op budgetkoken. Dat komt goed van pas bij de voorbereidingen van een feestmaaltijd! Wil jij voorkomen dat je aan het einde van je geld nog een stukje maand overhebt? Check dan mijn 5 tips voor een budgetproof feestmaal!

Tip 1: Ga naar de lokale markt

De markt is één van de beste plekken als je voor een prikkie boodschappen wilt scoren. Pak het slim aan, dan kun je hier terecht voor veel, voor weinig. Superhandig! Want tijdens de feestdagen eet je meestal met een groter gezelschap dan normaal. Goed om te weten: als je aan het einde van de dag naar de markt gaat, kun vaak nóg goedkoper boodschappen scoren. De marktkooplieden willen dan graag van hun laatste producten af.

doemeermetminder_1kolom_5 tips voor een budgetproof feestmaal-1

Tip 2: Sla voordeelverpakkingen in

Grote kans dat je na de markt toch nog even door moet naar de supermarkt. Geen probleem, want ook hier kan je voordeel meepakken als je voor een groot gezelschap kookt. Voordeelverpakkingen zijn in verhouding vaak veel goedkoper. Check dus eerst even of er een grote verpakking is voordat je twee keer een kleine verpakking in je winkelmandje legt. Je kunt met een voordeelzak verse spinazie bijvoorbeeld twee verschillende gerechten maken; een overheerlijke groentelasagne én een spinaziesalade met Parmezaanse kaas. Zelfde ingrediënt, compleet andere bereiding!

Tip 3: Denk goed na over de ingrediënten

Ik kan me voorstellen dat je tijdens de feestdagen alles uit de kast wilt trekken om je gasten te verwennen, maar sommige ingrediënten zijn nu eenmaal duurder dan anderen. Probeer keuzes te maken! Een hertenbiefstuk met truffelsaus is hartstikke lekker, maar dit zijn beiden geen goedkope ingrediënten. Laat de truffel achterwege zodat je bijvoorbeeld ook nog geld overhoudt voor verse noten door de salade. Met een beetje creativiteit kun je vast een sausje bedenken dat wat minder in de papieren loopt.

doemeermetminder_1kolom_5 tips voor een budgetproof feestmaal-2

Tip 4: Diepvriesproducten zijn je beste vriend

De meeste diepvriesproducten zijn goedkoper dan ‘verse’ producten. Het woord ‘vers’ staat hier expres tussen aanhalingstekens, want diepvriesproducten doen helemaal niet onder voor verse producten. Ze worden meestal direct na de oogst ingevroren waardoor er vrijwel geen vitaminen en mineralen verloren gaan. Vooral tijdens de wintermaanden is diepvriesfruit een stuk goedkoper dan vers fruit. Maar je kunt in het diepvriesschap ook terecht voor een lekker zalmfiletje in bladerdeeg of zelfs coquilles. En als je goed zoekt vind je er ook panklare eend of sappige Angus beef burgers.

Tip 5: Kook samen met vrienden of familie

Als je geld wilt besparen, kun je ook voorstellen om samen met je vrienden of familie een feestmaal te bereiden. Iedereen kan een paar kleine hapjes maken (tapas) of je verdeelt onderling de gangen van het diner. Op deze manier kan iedereen pronken met zijn kookkunsten én het scheelt knaken. Dan blijft er aan het einde van de rit nog geld over om met z’n allen naar het NYE-feestje van de eeuw te gaan.

doemeermetminder_1kolom_5 tips voor een budgetproof feestmaal-3

Voorkom een financiële kater na de feestdagen

December is voor velen een financiële uitdaging. Hoe houdt u grip op uw uitgaven? Met de Grip app weet u precies waar u uw geld aan uitgeeft. Daarnaast is er ook nog Tikkie; onze app waarmee u gemakkelijk kosten kunt delen met vrienden en familie via WhatsApp.

Ontvangt u ongevraagd een WhatsApp-bericht van ons? Reageer dan niet om phishing te voorkomen.

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.