Naar de navigatie Naar de inhoud

Meer tijd voor uw aangifte

Meer tijd voor uw aangifte

In 2015 meer tijd voor uw belasting

In 2015 heeft u meer tijd voor uw aangifte én aanslag inkomstenbelasting 2014. Uw aangifte moet dit jaar pas op 30 april binnen zijn.
Krijgt u de aanslag inkomstenbelasting tussen 1 mei 2015 en 1 juli 2016 ? Dan krijgt u ook 4 maanden extra uitstel voor het betalen daarvan. Het uitstel geldt alleen voor de aanslag inkomstenbelasting en de aanslag zorgverzekeringswet over 2014.
De extra tijd kan u wat lucht geven, maar het uitstel kan ongunstig zijn. Het kan zijn dat de Belastingdienst rente rekent als u te laat betaalt.

Aangifte: tot 1 mei 2015

U was gewend dat u uw belastingaangifte vóór 1 april moest inleveren. In 2015 is dat veranderd. De aangifte inkomstenbelasting over 2014 moet u nu vóór 1 mei 2015 hebben ingeleverd (behalve als u in een uitstelregeling zit). De Belastingdienst biedt u dit jaar sinds 1 maart via internet een vooraf ingevulde aangifte aan. Door het uitstel hoopt de Belastingdienst dat meer mensen die aangifte gebruiken.

4 maanden extra uitstel van betaling

Iedereen krijgt automatisch 4 maanden extra uitstel van betaling. Dat geldt voor het hele bedrag van de voorlopige en definitieve aanslag inkomstenbelasting 2014. Maar ook voor de aanslag zorgverzekeringswet 2014, als die een dagtekening heeft vanaf 1 mei 2015 tot 1 juli 2016. Het uitstel komt bovenop de gebruikelijke betalingstermijn van 6 weken.

Waarom uitstel?

De Belastingdienst heeft het extra uitstel ingesteld omdat veel mensen een 'naheffing' inkomstenbelasting moeten betalen. Dit uitstel moet ervoor zorgen dat mensen niet in betalingsproblemen komen. U krijgt ook uitstel als u geen 'naheffing' hoeft te betalen.

Late aangifte niet altijd gunstig

Na uw aangifte krijgt u een aanslag. Doet u aangifte vóór 15 april? Dan krijgt u uw aanslag vóór 1 juli. Doet u het later? Dan kan de Belastingdienst niet garanderen dat u uw aanslag vóór 1 juli krijgt. En als u uw aanslag na 30 juni krijgt moet u 4% rente betalen. Die rente betaalt u over het belastingbedrag over de periode van 1 juli 2015 tot het einde van de normale 6 weken betalingstermijn van de belastingaanslag.

Te laat betalen: invorderingsrente

Betaalt u uw aanslag niet op tijd? Dan moet u 4% rente betalen aan de Belastingdienst. Deze zogenoemde invorderingsrente geldt ook voor de 4 maanden extra betalingstermijn.

Stel een vraag

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. We geven geen belastingadvies, maar voor al uw geldzaken gaan we graag samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.