Naar de navigatie Naar de inhoud

Belastingaangifte en uw eigen huis

Belastingaangifte en eigen huis

Suggesties voor huizenbezitters

Bent u eigenaar van het huis waarin u woont? Dat is belangrijk voor uw belastingaangifte. Als u zelf uw aangifte verzorgt, zijn er een paar dingen waar u op kunt letten. Voor de duidelijkheid: uw 'hoofdverblijf' is in dit artikel het huis waarvan u de eigenaar bent en waar u woont.

Kosten voor geldleningen

Heeft u kosten gemaakt die direct te maken hebben met het afsluiten, verlengen of aflossen van een geldlening voor uw hoofdverblijf? Die zijn fiscaal aftrekbaar in box 1. Denk bijvoorbeeld aan kosten van een hypotheekadviseur. De kosten zijn aftrekbaar in het jaar waarin u ze heeft betaald. Dan moet u de lening uiteindelijk wel hebben afgesloten.

Boeterente aftrekbaar in box 1

Heeft u in het jaar waarover u aangifte doet boeterente betaald bij het oversluiten of aflossen van de eigenwoningschuld voor uw hoofdverblijf? Dan mag u deze boeterente in box 1 in aftrek brengen. Als u boeterente heeft meegefinancierd, dan is de rente over die boeterente niet aftrekbaar.

De eigenwoningschuld is het bedrag dat u hebt geleend voor uw woning en waarover u de rente mag aftrekken plus uw schuld voor de financieringskosten.

Vorige eigen huis nog niet verkocht?

Bent u verhuisd in 2012 of later, en heeft u uw vorige eigen huis nog niet verkocht? En staat dat huis nog steeds leeg? Dan blijft de financieringsrente in de aangifte inkomstenbelasting 2015 aftrekbaar in box 1. Bent u in 2012 (en niet later) verhuisd? Dan valt het huis voor uw aangifte in box 3 en vervalt normaal gesproken de renteaftrek.

Belasting box die bestaat uit spaargeld, overige beleggingen en eventueel een tweede woning, verminderd met lopende schulden.

Restschuld op uw oude hoofdverblijf

Heeft u een restschuld op uw oude woning? Als die woning uw hoofdverblijf was, kan de financieringsrente over die restschuld 15 jaar aftrekbaar zijn. De restschuld moet dan zijn ontstaan in de periode van 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017. Zie ook de uitleg van de Belastingdienst.

De schuld die overblijft als de waarde van uw woning lager is dan de hypotheek op het moment dat u de hypotheek moet terugbetalen, meestal bij verkoop van de woning.

Ex-partner nog eigenaar van de woning

Bent u, of is uw partner verhuisd uit het gezamenlijke hoofdverblijf? Ook als de woning voor de vertrokken ex-partner geen hoofdverblijf meer is, kan het zijn dat de rente aftrekbaar blijft in box 1 voor hem of haar. Dat geldt onder bepaalde voorwaarden nog 3 jaar na het verlaten van de woning.

Informatieverplichting bij ander soort lening

Heeft u niet via een 'gewone' hypotheekverstrekker geld voor uw woning geleend? Maar bijvoorbeeld bij een eigen BV of familielid? Dan kan het zijn dat u een extra formulier moet invullen met gegevens over de lening om de rent af te kunnen trekken van uw inkomen.

De meeste 'gewone' hypotheekverstrekkers in Nederland geven deze informatie direct aan de Belastingdienst. Als u op een andere manier leent, moet u hier zelf voor zorgen. U kunt deze financiering melden met een digitaal formulier bij de aangifte inkomstenbelasting. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Stel een vraag

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. We geven geen belastingadvies, maar voor al uw geldzaken gaan we graag samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Lucas krijgt korting op zijn betaalpakket

Geld terug, veel extra's &Meer

Voordeel voor klanten

Maandelijks tot 20% van de kosten voor uw betaalpakket terugkrijgen. Dat laat u toch niet liggen? Bovendien krijgt u bij &Meer wekelijks korting bij aansprekende winkels én voordeel op uw bankzaken.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief