Naar de navigatie Naar de inhoud

Belastingaangifte en uw eigen huis

Belastingtips

Suggesties voor huizenbezitters

Bent u eigenaar van het huis waarin u woont? Dat is belangrijk voor uw belastingaangifte. Als u zelf uw aangifte verzorgt, zijn er een paar dingen waar u op kunt letten. Voor de duidelijkheid: uw 'hoofdverblijf' is in dit artikel het huis waarvan u de eigenaar bent en waar u woont.

Kosten voor geldleningen

Heeft u kosten gemaakt die direct te maken hebben met het afsluiten, verlengen of aflossen van een geldlening voor uw hoofdverblijf? Die zijn fiscaal aftrekbaar in box 1. Denk bijvoorbeeld aan kosten van een hypotheekadviseur. De kosten zijn aftrekbaar in het jaar waarin u ze heeft betaald.

Boeterente aftrekbaar in box 1

Heeft u in het jaar waarover u aangifte doet boeterente betaald bij het oversluiten of aflossen van de eigenwoningschuld voor uw hoofdverblijf? Dan mag u deze boeterente in box 1 in aftrek brengen. Als u boeterente heeft meegefinancierd, dan is de rente over die financiering van de boeterente niet aftrekbaar.

Vorige eigen huis nog niet verkocht?

Bent u verhuisd in 2012 of later, en heeft u uw vorige eigen huis nog niet verkocht? En staat dat huis nog steeds leeg? Dan blijft de financieringsrente in de aangifte inkomstenbelasting 2015 aftrekbaar in box 1. Bent u in 2012 (en niet later) verhuisd? Dan valt het huis voor uw aangifte in box 3 en vervalt normaal gesproken de renteaftrek.

Restschuld op uw oude hoofdverblijf

Heeft u een restschuld op uw oude woning? Als die woning uw hoofdverblijf was, kan de financieringsrente over die restschuld 15 jaar aftrekbaar zijn. De restschuld moet dan zijn ontstaan in de periode van 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017. Zie ook de uitleg van de Belastingdienst.

Ex-partner nog eigenaar van de woning

Bent u, of is uw partner verhuisd uit het gezamenlijke hoofdverblijf? Ook als de woning voor de vertrokken ex-partner geen hoofdverblijf meer is, kan het zijn dat de rente aftrekbaar blijft in box 1 voor hem of haar. Dat geldt onder bepaalde voorwaarden nog 2 jaar na het verlaten van de woning.

Informatieverplichting bij ander soort lening

Heeft u niet via een 'gewone' hypotheekverstrekker geld voor uw woning geleend? Maar bijvoorbeeld bij een eigen BV of familielid? Dan kunt u hierover ook aangifte doen. Op de website van de Belastingdienst leest u hier meer over.

De meeste 'gewone' hypotheekverstrekkers in Nederland geven deze informatie direct aan de Belastingdienst. Als u op een andere manier leent, moet u hier zelf voor zorgen. Vroeger moest dit met een los formulier, maar nu is het onderdeel van de aangifte Inkomstenbelasting. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

De meeste 'gewone' hypotheekverstrekkers in Nederland geven deze informatie direct aan de Belastingdienst. Als u op een andere manier leent, moet u hier zelf voor zorgen. U kunt deze financiering melden met een digitaal formulier bij de aangifte inkomstenbelasting. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Belastingtips

Nieuwe woning gekocht, maar nog niet bewoond?

Hebt u in 2016 (of eerder) een woning gekocht die u nog niet bewoont, maar wel gaat bewonen? Bijvoorbeeld omdat de woning nog in aanbouw is of u de woning aan het verbouwen bent. Dan is de financieringsrente aftrekbaar in uw belastingaangifte. Ook de financieringskosten zijn aftrekbaar.

Geen WOZ-waarde van uw huis beschikbaar?

Hebt u in 2016 een woning gekocht? Dan hebt u de WOZ-waarde van de woning met de waardepeildatum van 1 januari 2015 misschien niet gekregen van de verkoper. Van veel woningen is de WOZ-waarde inmiddels openbaar en te raadplegen op de website www.wozwaardeloket.nl. Heeft uw woning geen WOZ-waarde, omdat de woning nog in aanbouw is? Dan moet u een schatting maken van de waarde van het object, naar de toestand per 1 januari 2015.

Starterslening

Omdat er een einde komt aan de 3-jarige tegemoetkoming, voldoet de huidige starterslening niet meer aan de fiscale spelregels. Door een inhoudelijke aanpassing blijft de starterslening echter nog bestaan. Aan nieuwe starterleningen wordt een zogenaamde combinatielening toegevoegd. De combinatielening zorgt voor betaling van de verplichte aflossing. Zo voldoet de starterslening aan de fiscale eisen en kan zij blijven bestaan.

Verlaging percentage hypotheekaftrek

De Wet Inkomsten Belasting 2001 regelt dat de aftrekbare kosten voor een eigen woning niet tegen het toptarief van de 4e belastingschijf (van 52%) in aanmerking worden genomen, maar tegen een lager tarief, te weten 50,5% (cijfer 2016). Dit lagere aftrektarief gaat met stapjes van 0,5%-punt per jaar omlaag.

Stel een vraag

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. We geven geen belastingadvies, maar voor al uw geldzaken gaan we graag samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.