Naar de navigatie Naar de inhoud

Belastingaangifte: zelf doen of laten doen?

Belastingaangifte: zelf doen of laten doen?

Heeft u een belastingadviseur nodig of kunt u het zelf?

De Belastingdienst maakt de aangifte steeds makkelijker. Veel gegevens voor uw aangifte staan vooraf ingevuld. U hoeft vaak alleen te controleren of die gegevens kloppen. Maar wanneer is het voor u verstandiger uw aangifte uit te besteden? We proberen u te helpen bij die beslissing.

1. Heeft u de juiste informatie?

Wilt u zelf uw aangifte doen? Bedenk dan eerst of u zelf genoeg weet over uw situatie, en of u weet welke informatie u nodig heeft. Ook al is uw aangifte vooraf ingevuld, dan kan er nog veel tijd in het opzoeken van de informatie gaan zitten. Een belastingadviseur heeft die informatie ook van u nodig, maar stelt wel gerichte vragen en kan u vertellen hoe u aan die informatie komt.

2. Hoe ingewikkeld is uw situatie?

Als uw situatie niet of nauwelijks verschilt met vorige jaren, zal uw aangifte vaak overzichtelijk zijn. Maar bij (grote) veranderingen kunt u misschien wat hulp gebruiken. Denk dan aan situaties als:

  • U bent net afgestudeerd en heeft een baan gevonden.

  • U heeft een woning gekocht.

  • U bent getrouwd of op een andere manier fiscaal partner geworden.

Of denk bijvoorbeeld aan een eigen bedrijf, een scheiding, studerende kinderen, een erfenis of een schenking - daar heeft u bijvoorbeeld een aparte aangifte schenk/erfbelasting voor nodig. Alles wat invloed heeft gehad op uw fiscale situatie. Bedenk ook dat er veranderingen kunnen zijn in de wet- en regelgeving. Een adviseur is daar altijd van op de hoogte.

3. Wat kan een belastingadviseur voor u doen?

Een belastingadviseur zoekt uit wat er mogelijk is voor uw specifieke situatie. Hij gaat na wat uw aftrekposten zijn. Hij vult uw belastingaangifte in en kan uw aangifte voor u indienen bij de Belastingdienst. Ook kan een belastingadviseur een eventuele voorlopige teruggaaf afhandelen. En wat misschien nog belangrijker is: een belastingadviseur kan uw aanslagen beoordelen en daarmee voorkomen dat u te veel betaalt.

4. Wat kost een belastingadviseur?

Is uw aangifte niet ingewikkeld? En levert u al uw gegevens netjes aan? Dan kunt u waarschijnlijk voor een vast bedrag terecht bij een belastingadviseur. De kosten zijn dan waarschijnlijk niet al te hoog. Betekent uw belastingaangifte wel meer werk voor de adviseur? Dan rekent hij een uurtarief. Dat uurtarief kan variëren. Daar kunt u van te voren afspraken over maken. Het is goed om te weten dat een goed verzorgde aangifte tijd en daarom geld kan schelen.

Dus: zelf doen of laten doen?

Misschien bent u zelf prima in staat om uw aangifte te doen. Ga in ieder geval niet te veel af op mensen in uw omgeving die vertellen over handigheidjes. Niet elk handigheidje is namelijk altijd handig voor iedereen. En bedenk dat er mensen zijn die gespecialiseerd zijn in belastingaangiftes. En dat zij vaak dingen weten die u niet weet. Oók als u al jaren zelf uw aangifte doet, kan het zijn dat u een voordeel voor uzelf over het hoofd heeft gezien.

Ga slim om met uw geld

Het is belangrijk dat u slim met uw geld omgaat. Ook als het gaat om uw belastingaangifte. Als u zeker weet dat u deze zelf kunt invullen, dan bespaart u geld. Een belastingadviseur kost geld. Maar een goed belastingadvies is wel zo makkelijk en kan u geld opleveren.

Stel een vraag

email facebook twitterVia e-mail
 Via Facebook
 Via Twitter

Verder praten over uw situatie


Bij grote financiële beslissingen is het fijn als iemand met verstand van zaken met u meedenkt. We geven geen belastingadvies, maar voor al uw geldzaken gaan we graag samen met u op zoek naar de oplossing die het beste bij u past.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.