Naar de navigatie Naar de inhoud

Belastingtips studenten

Belastingtips

Huurtoeslag voor studentenwoning

Woon je op jezelf? Check dan of je in aanmerking komt huurtoeslag. Daarnaast is er een grote kans dat je  in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Op de site van de Belastingdienst staan de uitgebreide voorwaarden voor de verschillende toeslagen.

Studiekosten die je mag aftrekken van de belasting

Heb je kosten gemaakt voor je opleiding? Bijvoorbeeld collegegeld of kosten van dingen die voor je studie verplicht zijn gesteld. Als je deze niet vergoed krijgt, dan mag je deze onder bepaalde voorwaarden aftrekken. Zo moet het gaan om een opleiding die echt bijdraagt aan je loopbaan of toekomstige beroep.

Huur- en zorgtoeslag

Woon je op jezelf? Check dan of je in aanmerking komt huurtoeslag. Daarnaast is er een grote kans dat je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Op de site van de Belastingdienst staan de uitgebreide voorwaarden voor de verschillende toeslagen.

Controleer je toeslagen

Op de site van de Belastingdienst kun je direct controleren op welke toeslagen je recht hebt. En op welke niet (meer). Vooral als je net bent begonnen met werken of voor jezelf bent begonnen is dit verstandig. Kans dat je meer gaat verdienen en het te laat stopzetten van een toeslag kan geld kosten.

DigiD code: zorg dat 'ie werkt

Om digitaal belastingaangifte te doen, moet je een DigiD-code hebben die actief is. Veel mensen maken er te lang geen gebruik van, of vergeten hun code. Na je aanvraag voor een nieuwe code kan het 5 dagen duren voordat je de code ontvangt die nodig is om je DigiD te activeren. Wacht dus niet tot het laatste moment met aanvragen.

Belastingtips

Aangifte? Controleer het goed

De Belastingdienst helpt je graag een handje op weg. Daarom zijn veel gegevens al van tevoren ingevuld. Maar let op: dit betekent niet dat de gegevens juist en volledig zijn. Dit komt omdat de Belastingdienst niet alle informatie heeft. Bovendien kent het programma je niet automatisch de voordelen toe waar je recht op heeft. Zaak dus alle gegevens goed te controleren.

Middelen: spreid je inkomen

Heb jij een wisselend inkomen? Bijvoorbeeld doordat je eerst een bijbaan had en na je afstuderen een vaste baan hebt gekregen. Dan kan het spreiden van je inkomen - ook wel 'middeling' genoemd -  interessant voor je zijn. De Belastingdienst heeft hier een speciale regeling voor, die soms voor een extra belastingteruggave zorgt. Klik hier voor meer informatie. Laat dit dus niet liggen!

Studiekosten die je NIET mag aftrekken van de belasting

Bepaalde kosten mag je niet aftrekken van de belasting. Dit zijn bijvoorbeeld: computerapparatuur zoals tablets, laptops, internetabonnementen, de huur van je kamer en kosten voor studiereizen of excursies.

Geen bijbaantje? Doe alsnog aangifte!

Ook als je geen bijbaan hebt, kan het interessant zijn om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. Geef vooral je zelf betaalde studiekosten op in de aangifte. De tijdens je studie gemaakte kosten worden dan verrekend in het eerste jaar dat je gaat werken na je studie.

Als je als freelancer werkt

Werk je als freelancer naast je studie? Dan mag je niet meer € 6.000,- verdienen, anders moet je misschien geld terugbetalen. Dit is verplicht, je loopt anders kans op een boete. Weet je van tevoren dat je meer gaat verdienen? Zet dan je studiefinanciering tijdig stop.

Doe op tijd aangifte of vraag uitstel aan

Aangifte doen kan vanaf 1 maart, en moet binnen zijn voor 1 mei. Haal je de deadline niet? Vraag dan uitstel via de BelastingTelefoon (0800-0543) of via het uitstelformulier op de website van de Belastingdienst. De deadline wordt dan verschoven naar 1 september. Als je geld terugkrijgt, betekent het wel dat je het pas later krijgt.

Online aangifte doen of via de app

De tijden dat je mappen vol administratie nodig had voor je belastingaangifte zijn niet meer. Tegenwoordig kun je een app downloaden om aangifte te doen (check eerst of deze geschikt is voor jouw situatie) of online op de site van de Belastingdienst.

Kies hoe u wilt inloggen bij de Belastingdienst:

De Belastingdienst is een pilot gestart op Mijn Belastingdienst waarbij naast met DigiD ook kan worden ingelogd met iDIN. 

iDIN is de nieuwe manier van online identificeren

  • Overal op dezelfde manier inloggen
  • Veilig online identificeren via uw bank
  • Makkelijk persoonsgegevens versturen 

Meer informatie over iDIN:

Aangifte doen tot 5 jaar terug

Heb je jarenlang geen aangifte gedaan en dus misschien wel veel geld laten liggen? Je kan nog tot 5 jaar terug aangifte doen.

Aftrekpost woon-werkverkeer

Reis je elke dag of een paar keer per week met het openbaar vervoer van je huis naar je werk, zonder dat deze kosten vergoed worden? Dan heb je waarschijnlijk recht op de aftrekpost woon-werkverkeer. Wel moet de afstand meer dan 10 kilometer zijn. De optie voor deze aftrekpost kom je tegen in het aangifteprogramma van de Belastingdienst. Let op: heb je een ov-kaart, dan heb je uiteraard geen recht op aftrek. 

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.