Naar de navigatie Naar de inhoud

Belastingtips sparen en beleggen

Belastingtips

Aantrekkelijk sparen voor uw pensioen

Geld dat u aan de kant zet voor uw pensioen, kan fiscaal aftrekbaar zijn. Het bedrag dat u fiscaal mag aftrekken heeft wel een maximum. Dit maximum kunt u zelf berekenen door een zogenaamde jaarruimte- en reserveringsruimteberekening te maken. De belastingdienst heeft een rekenhulp hiervoor beschikbaar.

Jaarruimte is het bedrag dat u maximaal voor de belasting mag aftrekken van uw inkomen als u een pensioentekort heeft.
Belastingtips

Benut de jaarruimte van uw pensioen

Beschikt u over jaar- en/of reserveringsruimte, omdat u de afgelopen jaren volgens de fiscale regels te weinig pensioen hebt opgebouwd? Dan kunt u dat bedrag zelf in een lijfrenteverzekering of op een lijfrentespaarrekening storten. Het fiscale voordeel hiervan is dat u over de ingelegde bedragen pas inkomstenbelasting betaalt vanaf het moment dat u de uitkeringen ontvangt. Daarnaast betaalt u geen vermogensrendementsheffing in box 3 over de waarde van de polis of de lijfrentespaarrekening.

Voordelen van groene beleggingen

Had u op 31 december 2016 groene beleggingen? Dan bent u ook voor uw portemonnee goed bezig. U komt dan namelijk in aanmerking voor vrijstelling in box 3. Ook kunt u nog een heffingskorting krijgen. Op de site van de Belastingdienst vindt u uitgebreide informatie.

Let op de ingehouden dividendbelasting

Als u dividend hebt ontvangen, is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen dividend waarop Nederlandse dividendbelasting is ingehouden en dividend van buitenlandse bedrijven. De Nederlandse geeft u op onder 'Te verrekenen bedragen' - 'Ingehouden dividendbelasting'. Bij de buitenlandse dividendbelasting hangt het eventueel af van de afspraken die in een belastingverdrag staan tussen Nederland en het land waar het betreffende bedrijf staat.

Uw kind heeft beleggingen

Is uw kind jonger dan 18 jaar en had het in 2016 beleggingen? Dan moet een (van de) ouder(s) aangifte doen van het vermogen. De dividendbelasting die bij het kind is ingehouden, wordt in dat geval toegerekend aan de ouder die aangifte doet. Dit wordt vervolgens verrekend met de inkomstenbelasting die de ouder moet betalen.

Erfbelasting opnemen in box 3

Veel belastingschulden tellen niet mee voor box 3. Maar erfbelasting kunt u meestal wél als schuld in box 3 opvoeren. De voorlopige aanslag inkomstenbelasting kan onder bepaalde voorwaarden ook worden opgenomen als schuld in box 3. Lees er meer over in ons blog Sparen in box 3.

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.