Naar de navigatie Naar de inhoud

Belastingtips ondernemen

Belastingtips

De ondernemersaftrek: mis 'm niet

De ondernemersaftrek is een verzamelnaam voor zes aftrekposten die mogelijk op u van toepassing zijn: de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, de meewerkaftrek en de stakingsaftrek. Op de site van de Belastingdienst vindt u meer informatie over deze aftrekposten.

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost op het belastbaar inkomen van ondernemers. Als u aan de voorwaarden voldoet, mag u deze aftrekpost toepassen op uw belastingaangifte.

Urenregistratie voor het urencriterium

Om voor ondernemersaftrekposten in aanmerking te komen, moet u voor sommige aftrekmogelijkheden voldoen aan het 'urencriterium'. Dat houdt in dat u minimaal 1.225 uur per jaar aan uw bedrijf hebt besteed. Daarnaast moet meer dan 50% van uw totaal aan werkzaamheden besteed zijn aan uw bedrijf. De 50%-regel geldt echter niet voor starters. En starters mogen ook de voorbereidingen op hun start als ondernemer, meerekenen om aan 1.225 uren te komen. Het is dus belangrijk om een urenregistratie bij te houden. Bijvoorbeeld met een datum, het aantal uren en de aard van de werkzaamheden. Ook reistijd en studie-uren tellen mee.

Belastingtips

Bespaar met een kantoor aan huis

Vroeger was 'aan huis werken' nóg aantrekkelijker. Maar ook nu bestaan er veel mogelijkheden om belasting te besparen met een kantoor aan huis. Zelfs als het geen eigen opgang en toilet heeft. Laat u hierover adviseren. Niet laten liggen dus!

Middelen: spreid uw inkomen

Het spreiden van het inkomen - ook wel 'middeling' genoemd - is vooral interessant voor mensen die de stap maken om voor zichzelf te beginnen. Want vaak daalt het inkomen dan tijdelijk. De Belastingdienst heeft hier een speciale regeling voor, die voor een extra belastingteruggave kan zorgen. Ook hier geldt dat veel ondernemers deze regeling laten liggen.

Trek uw investeringen af

Heeft u in bedrijfsmiddelen geïnvesteerd? In bepaalde gevallen kunt u een deel van deze investering terugkrijgen door gebruik te maken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) of de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Let op: heeft u bedrijfsmiddelen verkocht of geschonken, waarvoor u in vorige jaren investeringsaftrek heeft toegepast? Dan kan het zijn dat u een deel van die aftrek moet terugbetalen. Dit gebeurt via de desinvesteringsbijtelling.


Trek uw AOV-premie af

Heeft u een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Voor ondernemers is deze verzekering vaak niet goedkoop. Maar u mag de premie gelukkig aftrekken voor de inkomstenbelasting. De premie valt dan onder ‘uitgaven voor inkomensvoorzieningen.’ Kijk dan ook meteen of u niet over- of onderverzekerd bent.

Bespaar belasting met een bv

De meeste ondernemers starten met een eenmanszaak of vof. Logisch, maar er komt een punt dat een bv naast mogelijke aansprakelijkheidsbeperkingen ook mogelijk belastingvoordeel oplevert. Zo zijn de belastingtarieven voor een bv lager en u kunt er (binnen de wettelijke mogelijkheden) voor zorgen dat het bedrag dat u uzelf als salaris uitkeert tegen een lager tarief dan 52%  wordt belast. Veel eenmanszaak of vof's betalen op dit moment wellicht meer inkomstenbelasting dan eigenlijk zou hoeven. Laat u hierover altijd adviseren door een belastingadviseur.

Voordeel door meewerkende partner

Veel ondernemers worden door hun partner ondersteund. Bijvoorbeeld doordat hij of zij meehelpt met de administratie, of ander werk uit handen neemt. Dat kan flink wat belastingvoordeel opleveren. Ook bestaat er de extra aftrekpost meewerkaftrek.

Belastingtips

Vraag (indien nodig) tijdig uitstel aan

Ziet u aankomen dat u voor de komende periode de belastingaangifte niet op tijd kunt indienen. Wacht dan niet te lang af, maar vraag zelf tijdig uitstel aan om eventuele verzuimboetes van de fiscus te voorkomen. Doe dit in ieder geval vóór de deadline 1 mei, maar eerder is natuurlijk altijd beter. Uitstel vragen kan zowel digitaal als telefonisch. Houd er wel rekening mee dat de belastingdienst niet altijd bereid zal zijn dit uitstel toe te kennen. Er wordt onder andere gekeken naar de laatste drie belastingjaren en of de aangiftes voor die periode wel (en op tijd) zijn gedaan.

Alles op een rijtje

Voor een compleet overzicht van aftrekposten en wijzigingen in 2016, verwijzen we u graag naar de site van de belastingdienst.

Maak gebruik van de mkb-winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost voor ondernemers op de winst. Het is een percentage van de behaalde winst uit een of meer ondernemingen. In 2016 bedraagt de mkb-winstvrijstelling wederom 14% van de winst. U moet de winst eerst verminderen met de ondernemersaftrek. Let op: als u als ondernemer verlies lijdt dan is het nadelig om de mkb-winstvrijstelling als aftrekpost in te dienen.

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.