Naar de navigatie Naar de inhoud

Belastingtips gezin

Belastingtips

Ruimere schenkingsvrijstelling in 2017

Vanaf 1 januari 2017 mag u onbelast  € 100.000,- schenken. Aan iedereen, dus niet per se binnen een ouder-kindrelatie. Voorwaarde is dat dat geld voor een eigen woning (schuld) wordt gebruikt. Het kan voordelig zijn om in delen te schenken. Hiermee voorkomt uw kind misschien een boeterente. Die kan de bank berekenen als de hypotheek versneld wordt afgelost. Ander voordeel voor u is dat het vermogen in box 3 daalt. En u dus minder vermogensrendementsheffing betaalt.

Belasting box 3 die bestaat uit spaargeld, overige beleggingen en eventueel een tweede woning, verminderd met lopende schulden.

Gebruikt uw kind de schenking voor aflossing van de eigenwoningschuld? Een mogelijk voordeel van schenken in delen, is dat uw kind daarmee misschien een boeterente voorkomt. Die kan de bank berekenen als de hypotheek versneld wordt afgelost. Ander voordeel voor u is dat het vermogen in box 3 daalt. En u dus minder vermogensrendementsheffing betaalt.

Belastingtips

Uw kind had effecten

Is uw kind jonger dan 18 jaar en heeft hij of zij effecten? Dan moet een (van de) ouder(s)  aangifte doen van het vermogen. De dividendbelasting die bij het kind is ingehouden, wordt in dat geval toegerekend aan de ouder die aangifte doet. Dit wordt vervolgens verrekend met de inkomstenbelasting die de ouder moet betalen.

Geld van familie geleend? Meld dit!

Als u geld heeft geleend van uw familie of uw eigen BV om uw huis te kopen of verbouwen, dan kan de rente aftrekbaar zijn. Voorgaande jaren moest dit aangemeld worden met een apart formulier. Nu kunt u uw lening(en) in uw belastingaangifte vermelden. Handig om te weten: u hebt hiervoor het fiscale nummer (BSN of RSIN) van de leningverstrekker nodig. 

Erfbelasting opnemen in box 3

Veel belastingschulden tellen niet mee voor box 3. Maar erfbelasting kunt u meestal wél als schuld in box 3 opvoeren.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Als u een kind onder de 12 hebt, komt u mogelijk in aanmerking voor een inkomensafhankelijke combinatiekorting. U moet dan nog wel aan een aantal voorwaarden voldoen. U kunt op de site van de Belastingdienst kijken of u hier recht op hebt.

Uw ex-partner is nog eigenaar van de woning

Heeft u of uw ex-partner de woning verlaten? Hoewel deze woning voor de vertrokken ex-partner geen ‘hoofdverblijf’ meer is, blijft de rente in bepaalde gevallen voor de vertrokken partner nog 2 jaar na het verhuizen aftrekbaar in box 1. U leest daar meer over op de site van de Belastingdienst.

Uw kind heeft een bijbaantje 

Als uw kind een bijbaantje heeft, dan kan hij of zij misschien geld van de belasting terugkrijgen. Dit kan het geval zijn als de werkgever meer loonheffing heeft ingehouden dan uw kind aan inkomstenbelasting na aftrek van de heffingskortingen moet betalen. Het loont dus dit uit te zoeken.

Belastingtips

Kinderalimentatie als schuld in box 3

Als u kinderalimentatie moet betalen, dan kunt u de contante waarde van de toekomstige kinderalimentatieverplichting als schuld in uw belastingaangifte opnemen. Belangrijk daarbij zijn onder meer de leeftijd van het kind en hoe lang u nog alimentatie moet betalen.

Niet vergeten: aftrekpost voor specifieke zorgkosten

Als u zorgkosten moet maken, dan is het soms mogelijk om deze af te trekken boven de inkomensafhankelijke drempel, wanneer u daarvoor geen vergoeding kunt krijgen. Voorbeelden van specifieke zorgkosten zijn kosten van de huisarts, fysiotherapeut en tandarts.

Controleer uw toeslagen

Op de site van de belastingdienst kunt u direct controleren op welke toeslagen u recht heeft. En op welke niet (meer). Vooral als u net bent begonnen met werken, een promotie heeft gemaakt of voor uzelf bent begonnen is dit verstandig. Er is een kans dat u meer gaat verdienen, en het te laat stopzetten van een toeslag waar u dan geen recht meer op heeft kan geld kosten. 

U bent het afgelopen jaar getrouwd

Als u trouwt, bent u fiscale partners. Als u samen staat ingeschreven en u krijgt een kind, dan is dit ook het geval. Dit heeft invloed op uw belastingaangifte. Bekijk wat dit voor u betekent.

U heeft het afgelopen jaar een kind gekregen

Heeft u een kind gekregen en krijgt u voor dit kind kinderbijslag? Dan kunt u wellicht kindgebonden budget krijgen. Deze bijdrage hangt af van het inkomen van de ouders, de leeftijd van de kinderen en het aantal kinderen. Daarnaast krijgt u mogelijk korting op de belasting die u moet betalen. Meer informatie.

Uw kind gaat naar de kinderopvang

Als uw kinderen naar de kinderopvang gaan, heeft u meestal recht op kinderopvangtoeslag. U hoeft dit maar één keer aan te vragen, daarna gaat dit elk jaar vanzelf. Rond de vierde verjaardag van uw kind moet u het stopzetten, dan gaat uw kind immers naar school.

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.