Naar de navigatie Naar de inhoud

Belastingtips algemeen

Belastingtips

Bokkz: mis geen regeling meer

Zeker weten waar u recht op heeft? Bokkz vertelt u welke regelingen u belastingvoordeel kunnen opleveren. U kunt ook meteen aangifte doen. Bokkz is goedgekeurd door de Belastingdienst. Ook handig: als u aangifte doet met uw partner, dan berekent Bokkz automatisch de optimale verdeling van uw vermogen. Dit jaar biedt Bokkz ook gratis controle van de aanslag en ondersteuning als u vragen krijgt van de Belastingdienst, of bezwaar wilt maken. Lees verder bij Bokkz.

Een jaar Bokkz kost voor particulieren eenmalig € 25. Doet u mee met &Meer? Via ons klantprogramma krijgt u 50% korting.

Belastingtips

Aangifte doen over 2016

Vanaf 1 maart tot 1 mei 2017 kunt u de aangifte inkomstenbelasting doen over het vorige jaar. Daarvoor heeft u een aantal mogelijkheden: de app ‘Aangifte 2016’ en het online aangifteformulier op de site van de Belastingdienst. Ook kunt u de online tool Bokkz gebruiken.

Aftrekpost voor specifieke zorgkosten

Als u zorgkosten moet maken, dan is het soms mogelijk om deze af te trekken boven de inkomensafhankelijke drempel, wanneer u daarvoor geen vergoeding kunt krijgen. Voorbeelden van specifieke zorgkosten zijn kosten van de huisarts, fysiotherapeut en tandarts.

Geven aan een goed doel

U kunt uw schenking aan een - erkend - goed doel in sommige gevallen aftrekken. Voor zogenaamde periodieke giften geldt een minimale periode van 5 jaar. Voor eenmalige giften geldt een drempel. Doet u een gift aan een culturele instelling, dan mag u de giftaftrek met 1,25 vermenigvuldigen. De maximale verhoogde aftrek is daarbij € 1250,- als het om een privégift gaat.

Kosten voor uw studie

Heeft u kosten gemaakt voor een opleiding waarmee u de vakkennis voor uw huidige beroep op peil houdt of voor een opleiding voor een nieuw beroep? Als u deze niet vergoed krijgt, dan mag u deze onder bepaalde voorwaarden aftrekken. Zo moet het gaan om een opleiding die echt bijdraagt aan uw loopbaan of toekomstige beroep.

Reiskosten openbaar vervoer

Krijgt u geen reiskostenvergoeding van uw werk en reist u met het ov? Dan mag u deze aftrekken als u met het openbaar vervoer tussen uw woning en werk reist. De reisafstand moet minimaal 10 kilometer zijn. U kunt maximaal € 2.066,- (2016) aftrekken.

Houd uw financieel jaaroverzicht bij de hand

U krijgt van uw bank een financieel jaaroverzicht. Daarop vindt u de informatie over uw rekeningen, hypotheek en verzekeringen overzichtelijk bij elkaar. Handig, want daarmee heeft u veel gegevens voor het invullen van de belastingaangifte makkelijk bij de hand.

Vóór 1 april aangifte = vóór 1 juli bericht

Doet u voor 1 april 2017 aangifte, dan krijgt u voor 1 juli 2017 bericht van de Belastingdienst. Doet u uw aangifte voor 1 mei 2017, dan zal de Belastingdienst ook proberen om vóór 1 juli 2017 bericht te sturen - maar kan dit niet garanderen. Let op: ligt de dagtekening van de aanslag over 2016 ná 30 juni 2017? Dan kan het zijn dat de Belastingdienst minimaal 4% belastingrente over de aanslag berekent.

Belastingtips

Controleer uw toeslagen

Op de site van de Belastingdienst kunt u direct controleren op welke toeslagen u recht heeft. En op welke niet (meer). Vooral als u net bent begonnen met werken, een promotie heeft gemaakt of voor uzelf bent begonnen is dit verstandig. Er is een kans dat u meer gaat verdienen. Wanneer u geen recht heeft op een toeslag moet u de (voorlopig) ontvangen toeslag terugbetalen.

Belastingtips

Fiscaal aantrekkelijk sparen voor uw pensioen?

Geld dat u aan de kant zet voor uw pensioen, kan fiscaal aftrekbaar zijn. Het bedrag dat u fiscaal mag aftrekken is wel gemaximeerd. Dit maximum kunt u zelf berekenen door een zogenaamde jaarruimte- en reserveringsruimteberekening te maken. Op de site van de belastingdienst is een rekenhulp beschikbaar.

Benut de jaarruimte van uw pensioen

Beschikt u over jaar- en/of reserveringsruimte, omdat u de afgelopen jaren volgens de fiscale regels te weinig pensioen hebt opgebouwd? Dan kunt u dat bedrag zelf in een lijfrenteverzekering of op een lijfrentespaarrekening storten. Het fiscale voordeel hiervan is dat u over de ingelegde bedragen pas inkomstenbelasting betaalt vanaf het moment dat u de uitkeringen ontvangt. Daarnaast betaalt u geen vermogensrendementsheffing in box 3 over de waarde van de polis/lijfrentespaarrekening.

Controleer de vooraf ingevulde gegevens goed

De Belastingdienst helpt u graag een handje op weg. Daarom zijn veel gegevens al van tevoren ingevuld. Maar let op: dit betekent niet dat de gegevens altijd juist en volledig zijn. Dit komt omdat de Belastingdienst niet alle informatie heeft. Bovendien kent het programma u niet automatisch de voordelen toe waar u recht op heeft. Zaak dus om alle gegevens goed te controleren.

DigiD code: zorg dat ie werkt

Om digitaal belastingaangifte te doen, moet u een DigiD-code hebben die actief is. Veel mensen maken er te lang geen gebruik van, of vergeten hun code. Na uw aanvraag voor een nieuwe code kan het 5 dagen duren voordat u de code ontvangt die u nodig heeft om uw DigiD te activeren. Wacht dus niet tot het laatste moment met aanvragen.

Kies hoe u wilt inloggen bij de Belastingdienst:
De Belastingdienst is een pilot gestart op Mijn Belastingdienst waarbij naast met DigiD ook kan worden ingelogd met iDIN. 

iDIN is de nieuwe manier van online identificeren

  • Overal op dezelfde manier inloggen

  • Makkelijk persoonsgegevens versturen

  • Veilig online identificeren via uw bank

Meer informatie over iDIN

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.