Naar de navigatie Naar de inhoud

Belastingtips algemeen

Belastingtips

Bokkz: mis geen regeling meer

Zeker weten waar u recht op heeft? Bokkz vertelt u welke regelingen u belastingvoordeel kunnen opleveren. U kunt ook meteen aangifte doen. Bokkz is goedgekeurd door de Belastingdienst. Ook handig: als u aangifte doet met uw partner, dan berekent Bokkz automatisch de optimale verdeling van uw vermogen. Dit jaar biedt Bokkz ook gratis controle van de aanslag en ondersteuning als u vragen krijgt van de Belastingdienst, of bezwaar wilt maken. Lees verder bij Bokkz.

Een jaar Bokkz kost voor particulieren eenmalig € 25. Doet u mee met &Meer? Via ons klantprogramma krijgt u 50% korting.

Belastingtips

Aangifte doen over 2016

Vanaf 1 maart tot 1 mei 2017 kunt u de aangifte inkomstenbelasting doen over het vorige jaar. Daarvoor heeft u een aantal mogelijkheden: de app ‘Aangifte 2016’ en het online aangifteformulier op de site van de Belastingdienst. Ook kunt u de online tool Bokkz gebruiken.

Aftrekpost voor specifieke zorgkosten

Als u zorgkosten moet maken, dan is het soms mogelijk om deze af te trekken boven de inkomensafhankelijke drempel, wanneer u daarvoor geen vergoeding kunt krijgen. Voorbeelden van specifieke zorgkosten zijn kosten van de huisarts, fysiotherapeut en tandarts.

Geven aan een goed doel

U kunt uw schenking aan een - erkend - goed doel in sommige gevallen aftrekken. Voor zogenaamde periodieke giften geldt een minimale periode van 5 jaar. Voor eenmalige giften geldt een drempel. Doet u een gift aan een culturele instelling, dan mag u de giftaftrek met 1,25 vermenigvuldigen. De maximale verhoogde aftrek is daarbij € 1250,- als het om een privégift gaat.

Kosten voor uw studie

Heeft u kosten gemaakt voor een opleiding waarmee u de vakkennis voor uw huidige beroep op peil houdt of voor een opleiding voor een nieuw beroep? Als u deze niet vergoed krijgt, dan mag u deze onder bepaalde voorwaarden aftrekken. Zo moet het gaan om een opleiding die echt bijdraagt aan uw loopbaan of toekomstige beroep.

Reiskosten openbaar vervoer

Krijgt u geen reiskostenvergoeding van uw werk en reist u met het ov? Dan mag u deze aftrekken als u met het openbaar vervoer tussen uw woning en werk reist. De reisafstand moet minimaal 10 kilometer zijn. U kunt maximaal € 2.066,- (2016) aftrekken.

Houd uw financieel jaaroverzicht bij de hand

U krijgt van uw bank een financieel jaaroverzicht. Daarop vindt u de informatie over uw rekeningen, hypotheek en verzekeringen overzichtelijk bij elkaar. Handig, want daarmee heeft u veel gegevens voor het invullen van de belastingaangifte makkelijk bij de hand.

Vóór 1 april aangifte = vóór 1 juli bericht

Doet u voor 1 april 2017 aangifte, dan krijgt u voor 1 juli 2017 bericht van de Belastingdienst. Doet u uw aangifte voor 1 mei 2017, dan zal de Belastingdienst ook proberen om vóór 1 juli 2017 bericht te sturen - maar kan dit niet garanderen. Let op: ligt de dagtekening van de aanslag over 2016 ná 30 juni 2017? Dan kan het zijn dat de Belastingdienst minimaal 4% belastingrente over de aanslag berekent.

Belastingtips

Controleer uw toeslagen

Op de site van de Belastingdienst kunt u direct controleren op welke toeslagen u recht heeft. En op welke niet (meer). Vooral als u net bent begonnen met werken, een promotie heeft gemaakt of voor uzelf bent begonnen is dit verstandig. Er is een kans dat u meer gaat verdienen. Wanneer u geen recht heeft op een toeslag moet u de (voorlopig) ontvangen toeslag terugbetalen.

Belastingtips

Fiscaal aantrekkelijk sparen voor uw pensioen?

Geld dat u aan de kant zet voor uw pensioen, kan fiscaal aftrekbaar zijn. Het bedrag dat u fiscaal mag aftrekken is wel gemaximeerd. Dit maximum kunt u zelf berekenen door een zogenaamde jaarruimte- en reserveringsruimteberekening te maken. Op de site van de belastingdienst is een rekenhulp beschikbaar.

Benut de jaarruimte van uw pensioen

Beschikt u over jaar- en/of reserveringsruimte, omdat u de afgelopen jaren volgens de fiscale regels te weinig pensioen hebt opgebouwd? Dan kunt u dat bedrag zelf in een lijfrenteverzekering of op een lijfrentespaarrekening storten. Het fiscale voordeel hiervan is dat u over de ingelegde bedragen pas inkomstenbelasting betaalt vanaf het moment dat u de uitkeringen ontvangt. Daarnaast betaalt u geen vermogensrendementsheffing in box 3 over de waarde van de polis/lijfrentespaarrekening.

Controleer de vooraf ingevulde gegevens goed

De Belastingdienst helpt u graag een handje op weg. Daarom zijn veel gegevens al van tevoren ingevuld. Maar let op: dit betekent niet dat de gegevens altijd juist en volledig zijn. Dit komt omdat de Belastingdienst niet alle informatie heeft. Bovendien kent het programma u niet automatisch de voordelen toe waar u recht op heeft. Zaak dus om alle gegevens goed te controleren.

DigiD code: zorg dat ie werkt

Om digitaal belastingaangifte te doen, moet u een DigiD-code hebben die actief is. Veel mensen maken er te lang geen gebruik van, of vergeten hun code. Na uw aanvraag voor een nieuwe code kan het 5 dagen duren voordat u de code ontvangt die u nodig heeft om uw DigiD te activeren. Wacht dus niet tot het laatste moment met aanvragen.

Kies hoe u wilt inloggen bij de Belastingdienst:
De Belastingdienst is een pilot gestart op Mijn Belastingdienst waarbij naast met DigiD ook kan worden ingelogd met iDIN. 

iDIN is de nieuwe manier van online identificeren

  • Overal op dezelfde manier inloggen

  • Makkelijk persoonsgegevens versturen

  • Veilig online identificeren via uw bank

Meer informatie over iDIN

Weet u precies wat u besteedt?

Meer controle op uw geld met Grip

Met Grip weet je precies wat je per maand aan koffie uitgeeft

Een kop koffie to go, een lunch in de stad of een extra zak chips in uw boodschappenmand. Naast uw vaste lasten kunnen de kosten van kleine uitgaven snel oplopen. Met de Grip app weet u precies waar uw geld naartoe gaat en houdt u de controle.