Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat doet u met uw vakantiegeld?

Sparen of besteden?

Ooit was vakantiegeld nog een extraatje, vooral bestemd voor vakantie of grote uitgaven. Of voor die ongeplande, maar best wel lekkere impulsaankoop. Nu is het vaak een noodzakelijke aanvulling op ons inkomen geworden. Wat doen we tegenwoordig met ons vakantiegeld? Spaart er eigenlijk nog wel iemand?

wat doet u met uw vakantiegeld
 

2013: Nederland bezuinigt

De afgelopen jaren zijn we meer gaan betalen voor onze normale uitgaven. Daarnaast heeft de overheid bezuinigd. Dat merken we, want veel toeslagen die we altijd ontvingen, krijgen we niet meer. Hierdoor is ons netto besteedbaar inkomen lager geworden. Terwijl de meeste Nederlanders ook nog eens aardig wat leningen moeten aflossen. Het leven is dus duurder geworden. En we kunnen niet meer zo zeker zijn van de waarde van ons pensioen of van ons huis. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vorig jaar 70% van de Nederlanders heeft bezuinigd, zo bleek uit onderzoek van het Nibud. Dit gold voor mensen met zowel hoge als lage inkomens. We bezuinigen het eerst op luxe goederen zoals televisie of computer. Daarna volgen uitgaan, uit eten gaan, vakanties en abonnementen op kranten of tijdschriften.

 

2014: Voorzichtig optimisme

Hoe kijken we daar dit jaar tegenaan? Het is waarschijnlijk dat we voorzichtig blijven, en zullen blijven bezuinigen. Net als vorig jaar zijn we ons heel bewust  van onze financiële situatie. Wel zijn we daar dit jaar optimistischer over, volgens het CBS. We zouden nu weer grote aankopen willen doen, zoals wasmachines en elektronica. Zijn we door dit optimisme misschien weer meer geneigd om vakantiegeld uit te geven?

 

Dit doen onze klanten

We vroegen 95 klanten van ons klantpanel de afgelopen maand in een poll: ‘Wat doet u met uw vakantiegeld?’. De grootste groep (29%) zet het op een spaarrekening, gevolgd door 24% die het besteedt aan vakantie. 11% heeft nog geen duidelijk doel voor het vakantiegeld, en 2% weet alvast zeker dat ze het geld aan het huis gaan besteden. En hoewel Nederlanders dit jaar dus iets optimistischer over hun financiën denken, moeten we wel bedenken dat het gaat om een voorzichtige stijging. Dit blijkt ook uit onze poll. Zo geeft 14% van ons klantpanel aan, dat zij het vakantiegeld nodig hebben om hun financiën op orde te brengen. Het gaat dan op aan vaste lasten, betalingsachterstanden of aan een extra aflossing van de hypotheek.

 

Sparen is zo gek nog niet

Misschien gaat uw vakantiegeld op aan vakantie, nieuwe meubels, of aan verplichtingen. Maar misschien hoeft en wilt u uw vakantiegeld nog helemaal niet besteden. Want het blijkt dat we ons als consumenten bewuster worden van de noodzaak van spaargeld. We sparen om een buffer te hebben voor onvoorziene uitgaven. Of voor een aanvulling  voor later, als we met pensioen zijn. Of we sparen gewoon, even, tot de vakantie. Uw vakantiegeld tijdelijk opzij zetten op uw spaarrekening is in ieder geval wel zo verstandig.

Pas kwijt? Blokkeer 'm direct

Zo gedaan via Internet Bankieren of Mobiel

U kunt via de app uw betaalpas blokkeren en direct een nieuwe pas aanvragen.

Bent u uw betaalpas kwijt? Blokkeren gaat snel via de Mobiel Bankieren app of Internet Bankieren. En u kunt meteen een nieuwe pas aanvragen. Heeft u uw pas weer gevonden? Deblokkeren gaat al net zo snel.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief