Naar de navigatie Naar de inhoud

Actuele informatie over uw verzekeringen

Assurantie

Verhoging assurantiebelasting in 2013

De overheid heeft besloten om de assurantiebelasting te verhogen van 9,7% naar 21%. Dit houdt in dat de premie gemiddeld met zo'n 10% zal stijgen.

Vragen & Antwoorden assurantiebelasting

 • Wat is assurantiebelasting?

  Assurantiebelasting is een belasting die de overheid heft op de premie en de poliskosten van de meeste schadeverzekeringen. U betaalt deze belasting aan uw verzekeraar, die de belasting daarna afdraagt aan de Belastingdienst. De assurantiebelasting is fiscaal niet aftrekbaar. Het kan ook niet met de btw worden verrekend.

 • Wanneer gaat de assurantiebelasting omhoog?

  De assurantiebelasting is verhoogd op 1 januari 2013. Deze verhoging geldt voor alle verzekeringspremies die in 2013 vervallen. Als u de premie per maand betaalt, merkt u dus bij uw eerste premiebetaling in 2013 dat de premie verhoogd is. Heeft u het ABN AMRO Verzekeringspakket dan merkt u de verhoging op 26 januari 2013.

  Als u in 2012 al premie vooruitbetaald heeft voor 2013, gaat de hogere assurantie pas in bij uw volgende (vooruit)betaling. Als u bijvoorbeeld de premie jaarlijks in oktober voor een heel jaar heeft betaald, wordt de hogere assurantiebelasting voor u pas in oktober 2013 in rekening gebracht.

 • Om welke schadeverzekeringen gaat het?

  Assurantiebelasting betaalt u bij de meeste schadeverzekeringen. Hieronder leest u om welke verzekeringen het gaat voor u als particuliere of zakelijke klant.

  U betaalt 21% assurantiebelasting over onder andere de volgende particuliere en zakelijke verzekeringen:

  Particuliere verzekeringenZakelijke verzekeringen
  AansprakelijkheidsverzekeringAansprakelijkheidsverzekering Bedrijven
  InboedelverzekeringInventaris/Goederen
  KostbaarhedenverzekeringBedrijfselektronica
  WoonhuisverzekeringBedrijfsschade
  StudentenverzekeringExtra kosten
  RechtsbijstandverzekeringReconstructiekosten
  AutoverzekeringGlas
  MotorverzekeringRechtsbijstand
  ReisverzekeringMotorrijtuigen Rechtsbijstand
  CaravanverzekeringLand- en werkmateriaal
  AnnuleringsverzekeringPersonenauto
  ReisverzekeringBestelauto
  PleziervaartuigverzekeringVrachtauto
   ZZP Schadepakket
   OndernemersGemakVerzekering
 • Wat betekent de verhoging van de assurantiebelasting voor mij?

  De verhoging van de assurantiebelasting heeft invloed op het totale bedrag dat u betaalt voor uw schadeverzekeringen. Dit bedrag wordt hoger. Wilt u ongeveer weten hoeveel u meer gaat betelen? Vermenigvuldig dan de premie met 1,1. Dit is 10%.

  Eenvoudig voorbeeld:
  Per € 100,- premiebedrag gaat u € 10,- meer betalen.
  (€ 100,- maal 1,1 is € 110,-.)

 • Moet ik wat doen?

  U hoeft niets te doen. De verzekeraars waar wij als ABN AMRO mee samenwerken zorgen voor een tijdige verwerking van de assurantiebelastingverhoging van uw schadeverzekeringen.

 • Kloppen mijn verzekeringen nog wel?

  Volgens de Consumentenbond zijn veel mensen in Nederland oververzekerd. Ze zijn bijvoorbeeld dubbel verzekerd of de verzekering sluit niet meer aan op de persoonlijke situatie. Daardoor betalen ze onnodig veel premie.  Of ze zijn niet goed verzekerd. Misschien geldt dat ook voor u en is het verstandig om eens kritisch naar uw verzekeringen te kijken.
  Wij adviseren u vrijblijvend hoe u uw verzekeringen slimmer kunt regelen.  Neem nu contact met ons op via 0900 - 00 24 (gebruikelijke belkosten). U kunt ons 7 dagen per week, 24 uur per dag bereiken. U bent natuurlijk ook van harte welkom op een bankkantoor bij u in de buurt. Wij helpen u graag.

Premieverhoging

ABN AMRO Schadeverzekering N.V. heeft vanaf 26 december 2012 haar premies voor een aantal van haar verzekeringen verhoogd. Wilt u weten voor welke verzekeringen? Bekijk de vragen en antwoorden.

Man en vrouw

Vragen & Antwoorden premieverhoging

 • Waarom verhoogt ABN AMRO Schadeverzekeringen N.V. de premie?

  Door een verhoging van de BTW van 19% naar 21%. zijn de kosten van de schadeverzekeringen gestegen. ABN AMRO Schadeverzekeringen N.V. heeft daarom besloten om haar premies van een aantal verzekeringen te verhogen.

 • Voor welke verzekeringen wordt de premie verhoogd en met hoeveel?

  VerzekeringVerhoging                       
  Autoverzekering1,75%
  Aansprakelijkheidsverzekering1,2%
  Doorlopende Reisverzekering1,3%
  Studentenverzekering1,7%
  Kostbaarhedenverzekering1,0%


 • Wanneer gaat de verhoging in?

  Uw premie wordt verhoogd op de datum dat uw verzekering wordt verlengd. Wijzigt u uw verzekering vóór deze datum? Dan gaan de nieuwe premies in op de datum van de wijziging.

 • Wat is premieverhoging door indexering?

  Indexeren is het automatisch jaarlijks verhogen van de premie. Dit gebeurt omdat bijvoorbeeld de kosten voor het afhandelen van een schade zijn gestegen, zoals het herstellen van een woning. De stijging van deze kosten komt o.a. door de verhoging van de BTW. 

 • Voor welke verzekeringen geldt de premieverhoging door indexering?

  VerzekeringPremiestijging door indexering                       
  Woonhuisverzekering+ 1.7% van het basistarief
  Rechtsbijstandverzekering+ 2,32%

 • Wanneer gaat de verhoging door indexering in?

  Uw premie wordt verhoogd op de datum dat uw verzekering wordt verlengd. Wijzigt u uw verzekering vóór deze datum? Dan gaan de nieuwe premies in op de datum van de wijziging.

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Liever 4G dan openbare wifi

Bedenk welk netwerk u gebruikt

10 tips voor Veilig Mobiel Bankieren

Wist u dat slimme criminelen makkelijk kunnen 'meekijken' op openbare wifi, en wifi waarvan iedereen het wachtwoord kan krijgen? Gebruik liever uw eigen 4G netwerk. Dat is vaak nog sneller ook.