Naar de navigatie Naar de inhoud

Van lease-auto naar uw eigen auto

Uit uw leaseauto, in uw eigen auto

Verandert u van baan of gaat u met pensioen? Uw leaseauto zult u dan moeten teruggeven. De bijtelling voor uw belasting bent u dan ook kwijt. Er komen wel kosten voor in de plaats als u zelf een eigen auto koopt.

 
oudere man in auto

Uw leaseauto overnemen

Wilt u uw leaseauto overnemen van uw werkgever? In dit geval kunt u kiezen: overnemen tegen de actuele restwaarde, of kiezen voor het gemak van privé lease. Kiest u voor zelf leasen? Dan betaalt u privé een vast maandelijks bedrag plus de brandstof. U hoeft dan niet ineens vele duizenden euro's te betalen voor de aanschaf. En de overige kosten zitten in het maandelijkse leasebedrag. Voordeliger dan zelf kopen is het meestal niet, ook omdat bij particuliere lease de kosten niet fiscaal aftrekbaar zijn.

 

De fiscale kosten van een eigen auto

Koopt u uw auto met spaargeld? Dan mist u daardoor renteopbrengst. Maar het scheelt u mogelijk ook vermogensrendementsheffing in box 3. Wilt u geld lenen om een auto te kopen? Zo'n lening is een consumptief krediet . De rente is dus niet aftrekbaar. Deze lening verlaagt wel uw vermogen in box 3. Uiteraard zijn de kosten van verzekeringen, motorrijtuigenbelasting, brandstof en autowassen voor uw rekening.

 

Afkopen van uw leasecontract

Misschien staat er in uw leasecontract dat u bij vertrek een 'afkoop' moet betalen. Dat is meestal een deel van de leaseprijs over de rest van de contractduur. Als u met pensioen gaat, is dit meestal niet van toepassing.  Controleer daarom uw leasecontract of vraag het uw werkgever.

 

Vraag uw schadevrije jaren op

Als lease-rijder heeft u schadevrije jaren opgebouwd. Die kunt u meenemen naar de autoverzekering die u zelf afsluit. Dan heeft u meer opgebouwde no-claim en dat scheelt u veel geld. Vraag uw werkgever of leasemaatschappij daarom zo snel mogelijk om  uw schadevrije jaren te melden bij de verzekeraar.

Log veilig in met iDIN

Probeer het nu bij uw belastingaangifte

inloggen bij de belastingdienst met idin

U zit klaar voor uw belastingaangifte. Maar dan. Wat is uw DigiD-wachtwoord ook alweer? Met iDIN hoeft u geen wachtwoorden meer te onthouden. U gebruikt de veilige inlogmethode van uw bank. Bij de Belastingdienst, maar ook bij andere instanties.

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief