Naar de navigatie Naar de inhoud

Week van het Samenwonen

Onderzoek naar geldzaken samenwonenden

24-06-2013

Vandaag start de Week van het Samenwonen. Deze week is de aftrap voor de komende 3 maanden waarin samenwonen bij ABN AMRO centraal staat. Het Nibud heeft onderzoek gedaan naar de geldzaken van samenwonende stellen. Hieronder leest u de uitkomsten van dit onderzoek.

 

Minder financiële zorgen met gezamenlijke rekening

Het afsluiten van een gezamenlijke rekening versterkt de band tussen samenwonende partners, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud. Bij een gezamenlijke rekening hebben samenwonende stellen minder vaak onenigheid over geld en zijn er minder zorgen over de financiën. Over het algemeen vinden samenwonenden dat de partner goed met het geld omgaat.

 

Wanneer openen samenwonenden een gezamenlijke rekening?

58% van de samenwonenden heeft een gezamenlijke bankrekening. Ruim een derde van hen sluit de gezamenlijke bankrekening af zodra ze gaan samenwonen. Maar de meesten doen dat pas bij het kopen van een huis of als het eerste kind op komst is. 'Als je gaat samenwonen is het heel verstandig om met elkaar afspraken te maken over de financiën. Zo zorg je ervoor dat er geen onduidelijkheid is en je ook je financiële relatie goed start', zegt Anke Slagter, Marketing Manager Particulier.

 

Stellen controleren elke week het saldo

Hoeveel geld de stellen elke maand naar de gezamenlijke rekening overmaken, verschilt. Ruim een kwart (27%) stort alle inkomsten op deze rekening, 25% maakt elke maand hetzelfde bedrag over en 20% kiest voor een percentage van het inkomen. Voor welke vorm ze ook kiezen: driekwart van de samenwonenden controleert minstens 1 keer per week de gezamenlijke rekening. Daarbij stuitten ze soms op verrassingen. Bij 1 op de 5 huishoudens blijkt er wel eens geld te gaan naar kleding, cadeautjes en hobby's zonder dat de partner daarvan weet.

 

Vaste lasten vaakst betaald van gezamenlijke rekening

Vaste lasten als huur of hypotheek, internet/tv en verzekeringen worden door de meeste samenwonenden van de gezamenlijke bankrekening betaald. De eigen privérekening wordt vooral aangesproken voor kleding (46%), telefoon (35%), de zorgverzekering (35%) en cadeautjes (32%). Opvallend is dat mannen, ná het afsluiten van de gezamenlijke bankrekening, zuiniger gaan leven. Overigens gaven de mannen ook aan dat vrouwen in het algemeen beter met geld kunnen omgaan.

 

Meer informatie

Veel stellen hebben vragen over hun geldzaken als ze gaan samenwonen. Wij bieden een handige checklist. En bijvoorbeeld informatie of u nu wel of geen samenlevingscontract zou moeten opstellen. Zo kunt u uw financiële zaken direct goed regelen. Voor nu en voor later!

Hulp nodig? 
U kunt ons 24/7 bereiken.

Bel met onze medewerkers

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief