Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat betekent Prinsjesdag voor jonge gezinnen?

Prinsjesdag

De goede nieuwtjes voor jonge gezinnen

Rondom Prinsjesdag is er veel nieuws dat uw financiële situatie kan beïnvloeden. De gevolgen van de besluiten die tijdens Prinsjesdag gecommuniceerd worden, zijn niet voor iedereen duidelijk. Daarom schrijven een aantal bloggers hier over het effect dat Prinsjesdag op hun portemonnee heeft. Dit is het tweede blog van Vala van den Boomen van Me-To-We. Ze zat aan de buis gekluisterd om te kijken wat de Troonrede betekent voor jonge gezinnen (en voor haarzelf): ‘Dit zijn de belangrijkste nieuwtjes voor alle moeders.’

Grote Haagse Financiën show

De hoedjesparade alleen al maakt het waard om naar de troonrede te kijken (en de hoofddeksels waren werkelijk weer uitmuntend dit jaar, ik zou er spontaan een hoed van overwegen), maar het is voor een jonge moeder om meer redenen handig om op de derde dinsdag in september op de Grote Haagse Financiën Show af te stemmen. Drie kinderen heb ik te onderhouden. Drie kinderen die allemaal naar school moeten, naar de opvang, die gebruik maken van medische voorzieningen.


Wat zijn de gevolgen voor gezinnen?

Wat er op Prinsjesdag bekend is gemaakt, is voor mij - en voor alle andere jonge gezinnen in Nederland - heel belangrijk. Wordt de opvang goedkoper? Hoe zit het met ouderschapsverlof? En: krijgen we volgend jaar meer te besteden? Dit zijn de dingen die mij vandaag opvielen aan de Miljoenennota:

2,6 miljard extra voor zorg

In totaal gaat er het komend jaar zo'n 2.6 miljard extra geïnvesteerd worden, waarvan een belangrijk deel naar de zorg gaat. Iets waar ik persoonlijk blij mee ben, want niet alleen de ouderen in onze samenleving hebben daar baat bij. Ook jonge ouders kunnen namelijk ziek worden. Zoals ikzelf, want ik heb MS en dus is de kans aanzienlijk dat ik in de toekomst de nodige zorg nodig heb. En er zijn veel meer moeders zoals ik, die weliswaar in de bloei van hun leven, maar toch niet helemaal gezond zijn. Dat steuntje in de rug kunnen we goed gebruiken, want juist voor ouders is het belangrijk dat ze overeind blijven. Onze kinderen hebben ons tenslotte nodig.

Koopkracht omhoog

Ook fijn: onze koopkracht gaat omhoog, de economie groeit weer en komt naar verwachting voor 2017 uit op 1,7 procent. We krijgen daardoor zo'n 0,6 tot 1,3 procent meer te besteden. Daarnaast wordt voor de mensen met een lager inkomen de huurtoeslag verhoogd (en laten we wel wezen, wonen is tegenwoordig alles behalve gratis, zeker als je bijvoorbeeld met je gezin van één inkomen rond moet komen). Ook wordt er 30 miljoen extra uitgetrokken voor het kindgebonden budget, de toeslag die je aan kunt vragen als je bijvoorbeeld een kind hebt met een beperking, zoals mijn autistische zoon.

Lange vaderschapsverlof

En ook goed nieuws voor de papa's van Nederland: die mogen straks iets langer van hun pasgeboren baby's genieten: het vaderschapsverlof gaat van twee naar vijf dagen. Nog steeds veel te weinig wat mij betreft, maar we moeten ergens beginnen en hopelijk is dit een eerste stap in de richting van uitgebreid en flexibel ouderschapsverlof, zoals ze dat bijvoorbeeld in Scandinavië al kennen. Wat zou dat heerlijk zijn!

Hogere kinderopvangtoeslag

Nog iets waar we blij van worden: Er komt 290 miljoen euro beschikbaar voor hogere kinderopvangtoeslag. Gezinnen die ongeveer 50.000 euro per jaar verdienen krijgen iedere maand 108 euro meer als zij twee kinderen hebben die drie dagen per week naar de dagopvang gaan. Daar kun je toch heel wat boterhammetjes met pindakaas voor smeren!

Meer geld voor kinderopvang

Ook moet het voor alle peuters in Nederland mogelijk worden om twee dagen per week naar de peuterspeelzaal of kinderopvang te gaan. Ouders waarvoor dit nu te duur is worden daar straks financieel voor gecompenseerd. En dat is fijn, want zo worden al onze kinderen rustig voorbereid op de basisschool en kunnen ze ook nog eens lekker samen spelen.

Al met al positief voor ouders

Dat is best een hoop goed nieuws, al is de kritiek niet van de lucht. Een 'goed nieuws show' werd de troonrede al sarcastisch genoemd. Op zich niet onbegrijpelijk, want menigeen heeft het zwaar gehad de afgelopen jaren. En nog steeds zijn er veel gezinnen voor wie het sinds de crisis bepaald geen vetpot is. Maar al met al pakt die Miljoenennota voor ons als ouders dit jaar toch wel positief uit. Het kan natuurlijk altijd beter en er blijft nog heel wat te wensen over. Maar, het lijkt erop dat de ergste krimp eruit is en dat we hopelijk langzaam de financiële ladder weer een beetje kunnen beklimmen. We heffen het glas op een vruchtbaar financieel jaar. Beste regering, namens ons, de jonge gezinnen: bedankt!

Internet Bankieren is vernieuwd

Helpt u ons mee testen?

Inloggen in het vernieuwde Internet Bankieren

U wilt natuurlijk zo prettig mogelijk bankieren. Daarom verbeteren we Internet Bankieren voortdurend. We voeren deze wijzigingen pas door, nadat we deze hebben getest. En u kunt daarbij helpen. Test u mee?

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief