Naar de navigatie Naar de inhoud

Prinsjesdag 2016 en ondernemers

Prinsjesdag

Wat levert Prinsjesdag ondernemers op?

Rondom Prinsjesdag is er veel nieuws dat uw financiële situatie kan beïnvloeden. De gevolgen van de besluiten die tijdens Prinsjesdag gecommuniceerd worden, zijn niet voor iedereen duidelijk. Daarom schrijven een aantal bloggers hier over het effect dat Prinsjesdag op hun portemonnee heeft. Dit blog is geschreven door Charlotte Meindersma, (Fotograaf: Arnold Reyneveld)

Terwijl de stoet met paarden voor mijn huis langstrekt ter oefening voor Prinsjesdag ben ik een aantal ondernemers aan het geruststellen over de Wet DBA en de gevolgen daarvan. Wat gaat Prinsjesdag ons ondernemers bieden?

Fiscale voor en nadelen

Die uitgelekte stukken heb ik niet gezien. Of ik me als jurist door alle cijfertjes heen wil werken is overigens ook maar de vraag, dan was ik wel accountant geworden ofzo. Er schijnen wel weer wat veranderingen aan te komen in de bijtelling van een zakelijke auto en de berekening van belasting in box 3 gaat waarschijnlijk anders worden. Daar heb ik gelukkig een mannetje voor. Dus veel meer dan dat het spaargeld waar we toch al geen rente meer op kregen misschien eens elders weg moeten gaan zetten, weet ik ook niet. Hoe dan ook, het was al flauw dat er met een fictieve rente gerekend werd, waardoor je over belasting moet betalen over rente die je helemaal niet krijgt.

Innovatie wordt gestimuleerd

De overheid wil nog steeds innovatieve starters stimuleren. Dat deden ze al in 2015 door vooral startups te steunen en het MKB te helpen groeien. Door het zogenaamde ‘Aanvullend Actieplan MKB-financiering’ zouden er afgelopen jaar maatregelen genomen zijn die moeten hebben gezorgd voor €2,5 miljard aan nieuw MKB-financiering. Vanaf 2017 komt er €50 miljoen extra beschikbaar voor de stimulering van start-ups en het MKB.

Kunst en Cultuur

Terwijl de subsidies voor de Nederlandse Kunst- en Cultuursector steeds minder worden, is de Creatieve Industrie wel een van de door de overheid aangewezen topsectoren, omdat het een van de snelst groeiende sectoren is van Nederland. Dat dit zo belangrijk is voor de overheid en dat het zo’n innovatieve sector is, zien we overigens niet terug Nationale Iconen, waarvan op 7 september jl. de finalisten bekend werden gemaakt. Daarnaast zou de creatieve industrie voor veel werkgelegenheid zorgen. Vraag ik me toch af: zullen dat banen zijn of meer ondernemers (waaronder ZZP’ers)?

Betere communicatie over Wet DBA

Ondernemen lijkt er nauwelijks meer bij te zijn tegenwoordig. Door de Wet DBA zijn veel te veel opdrachtgevers bang geworden om nog ZZP’ers in te zetten. 10% doet het al niet meer en 30% twijfelt erover. 20% van de ZZP’ers heeft nu al meer problemen met het binnenhalen van opdrachten door de Wet DBA. Zelfs als het gaat om een relatief kleine hoeveelheid werk. De Belastingdienst keurt maar weinig modelcontracten goed, geeft weinig concrete informatie en ze blijft er maar op hameren dat het gaat om controle achteraf en niet de papieren werkelijkheid.

Too little, too late

Wiebes beloofde gisteren, de dag voor Prinsjesdag, nog beterschap in zijn voortgangsrapportage.

- Er komt een meldpunt bij de Belastingdienst om knelpunten te verhelpen

- Extra capaciteit om modelovereenkomsten te controleren

- Betere communicatie

To little, to late, als je het mij vraagt. Bovendien wijst Wiebes nu veel ZZP’ers als werknemers aan ‘omdat ze dat altijd al geweest hadden moeten zijn’, terwijl het steeds maar werken via een uitzendbureau, payrolling of kortstondige arbeidsovereenkomsten helemaal niet altijd de voorkeur heeft. Als ondernemer ben je veel flexibeler. Maar goed, dit gaat met Prinsjesdag nog niet opgelost worden.


Combinatie winkel en horeca

Een wijntje terwijl je haar geknipt wordt, een biertje terwijl je in de rij staat voor de barbier. Klinkt romantisch, niet? Er zijn gemeenten die daar al een pilot mee gestart zijn, maar de SlijtersUnie was daar niet blij mee. Ze spanden een rechtszaak aan tegen de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De verkeerde partij, dus SlijtersUnie verloor. Terwijl de overheid in 2016 juist wilde dat er meer ruimte zou komen om winkels met horeca te combineren. Terwijl de concept stores ons al om de oren vliegen, wil de overheid er meer, maar onder meer de SlijtersUnie er juist minder.

Vermindering Regeldruk

Goed, mijn laatste hoop is dan nog gevestigd op de vermindering van de regeldruk. Dat beloofden ze ook al voor 2016, met name voor bepaalde sectoren. Als ondernemers zitten we niet te wachten op al te gedetailleerde regels. Dat kost tijd en dus geld, waardoor we minder kunnen innoveren en niet zo snel kunnen groeien. Is dus ook in het belang van de overheid. Nu maar hopen dat ze niet onze fiscale voordelen de das om gaan doen, waar we onze verzekeringen en pensioen van moeten betalen, waar bij werknemers de werkgevers voor opdraaien, waardoor die werknemers die voordelen dus helemaal niet nodig hebben.

We zullen het zien.

Internet Bankieren is vernieuwd

Helpt u ons mee testen?

Inloggen in het vernieuwde Internet Bankieren

U wilt natuurlijk zo prettig mogelijk bankieren. Daarom verbeteren we Internet Bankieren voortdurend. We voeren deze wijzigingen pas door, nadat we deze hebben getest. En u kunt daarbij helpen. Test u mee?

Blijf op de hoogte via

  • Volg ons via Facebook
  • Volg ons via Twitter
  • Volg ons via Linkedin
  • Volg ons via YouTube
  • Nieuwsbrief